Från Blind Hönas arkiv

Amazon låter dig tagga böckerna själv

amazon.com låter användarna märka böckerna med egna taggar
Amazon.com har en utomordentligt bra fungerande sökfunktion. De har flera olika navigeringssystem där böcker kan hittas i flera olika parallella genrer. (Jag skrev om det i artikeln Bra informationsarkitektur väcker upptäckarlusten" härom året.)

Men sedan en knapp månad experimenterar amazon dessutom med att låta besökarna själva märka böckerna med taggar, eller märkord som är den svenska motsvarigheten.

mina egna taggar syns och sparas på sidan

Taggar - det var vad vi pratade om på ett av våra frukostseminarier under hösten.

Om du inte riktigt förstått vad det är för vits med det hela, kan man väl kort säga att det vänder upp och ned på en hel del tänkande om makten över informationen, och hur den ska klassificeras. Hittills har man förutsatt att det blir bäst om några få personer centralt bestämmer hur saker ska sorteras; och att alla inordnar sig i detta system.

Så fungerar de flesta stora dokumenthanteringssystem, t ex: du måste klassificera ditt dokument med bestämda kategorier.

Nu prövar man att ställa den tanken på huvudet (och det är häftigt!): vad blir resultatet om alla fritt får sätta sina egna nyckelord? Kaos? Anarki? Märkligt nog så blir det i praktiken lika bra eller till och med bättre - i den meningen att det blir lättare att hitta informationen.

jämför dina egna taggar med andras

När märkorden (taggarna) görs publika blir det dels intressant att se hur och vad andra har märkt med sina märkord.

Dessutom uppstår en sorts "marknadstryck": det är förnuftigt för mig att åtminstone till en del anpassa mina märkord till vad andra valt, för det ökar mina chanser att hitta annat som jag är intresserad av. I bästa fall sker alltså en sorts anpassning till en gemensam mängd delade märkord. Men inte genom diktat uppifrån, utan som en dynamisk, anpassningsbar process. Det tycker jag är intressant.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 dec 2005

Kommentarer

Jag trodde att etiketter var den svenska översättningen av tags.

Från: Pelle Sten | Skickat vid: 10:39, 16 december 2005

Instämmer med Jonas. Jag använde under många år universitetsbibliotekens kataloger för att leta efter källor till något jag höll på att skriva, och att gissa hur de hade tänkt var inte lätt. Böcker som jag skulle ha placerat mycket nära varandra hamnade ofta under helt skilda bokstäver - historia, antropologi, sociologi, det verkade mest ske på en slump. Eller som Myrdal klagade på samma fenomen: "Skönlitteratur om det är politik, biografi om det är roman." Det kan åtminstone inte bli sämre om läsarna får sortera själva.

Från: Jan Wiklund | Skickat vid: 11:03, 16 december 2005

Tänk då om universitetsbiblioteken kunde göra en Amazon och släppa in användarna som klassificerare/taggare i sina kataloger. Det kunde finnas en officiell SAB-klassning, utförd av KB/Libris/lokala UB samt tilläggsklassificeringar utförda av användarna. De senare skulle även kunna diskuteras/kritiseras i ett kommentarfält.

Gissar att det här aldrig kommer att inträffa i Sverige.

Från: Gustav | Skickat vid: 13:23, 16 december 2005

"Ord betyder ju ingenting egentligen...'socialdemokratisk' skulle lika gärna kunna heta 'lattjo' och 'partiledare' 'stare'. Exempel: [Göran Persson] är en lattjo stare. Skulle man då kunna säga." (Källa: wikipedia.)

Man måste väl åtminstone upprätta en lista över alla använda tags?

Från: Bengt O. | Skickat vid: 13:27, 16 december 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se