Från Blind Hönas arkiv

Besvär av datorarbete har elvadubblats

För tio år sedan uppgav 3 % av Sveriges 1,9 miljoner tjänstemän att de besvärades av alltför mycket datorarbete. Det var knappt 60 000 personer.

Då, 1994-95, var det bara cirka 15 % av tjänstemännen som arbetade vid en dator.

På mindre än tio år har en enorm förändring ägt rum i arbetslivet. 2002-2003 uppgav 89 procent av tjänstemännen att de jobbade vid datorn. I människor räknat betyder det en ökning från ungefär 279 000 personer till 1 951 000. Det är en sju-dubbling.

Men antalet som besväras av datorarbete har ökat ännu snabbare. För tio år sedan var det alltså 3 procent som sa sig ha besvär. 2002-2003 uppgav 30 procent av tjänstemännen att de besväras av datorarbete. I själva verket har antalet personer som lider av problem elvadubblats: från knappt 60 000 personer är det nu över 672 000 som säger sig ha besvär av att arbeta vid datorn (Att en ökning från 3 till 30 procent är en elvadubbling och inte gånger tio, beror på att det totala antalet tjänstemän också har ökat med en kvarts miljon.)

Trots alla ambitioner att förbättra arbetsmiljön har läget alltså blivit accelerarande sämre.

De här siffrorna finns i SCBs undersökningar av svenskarnas levnadsförhållanden. Jag har summerat siffrorna för tjänstemän. Även för de som betecknas som "arbetare" i SCBs undersökning har både datorarbetet och besvären ökat kraftigt, om än inte lika mycket som för tjänstemännen. Men lägger man till dem blir totalsiffran av drabbade människor förstås ännu högre.

"Arbete vid bildskärm" har uppmärksammats en hel del under de gångna åren. Men det har uppenbarligen inte räckt. En förklaring är att fokus har legat just på utsidan, skärmen, förpackningen - inte på hur själva verktygen, programvarorna, fungerat.

Alla är överens om att stressen och påfrestningarna har ökat i arbetslivet. I sjukskrivningsstatistiken ser man det från 1998 som en brant ökning av de så kallade "lättare psykiska diagnoserna".

Ingen har dock kunnat sätta fingret på varför stressen och ohälsan ökat. Man har pratat om allmänna "psykosociala faktorer", men aldrig riktigt kunnat precisera vilka det skulle vara. Man har talat om otydliga chefer, om att folk är lata (professor vid arbetslivsinstitutet) eller att kungabarnens festande haft dålig inverkan på arbetsmoralen (SvDs ledarsida).

Ingen har ägnat datoriseringen särskilt mycket uppmärksamhet i detta sammanhang. SCB berättar om ökningen av de datorrelaterade besvären i sitt pressmeddelande. Men av det framgår det tydligare att kvällsarbete har fördubblats, än att datorbesvären under samma tid elvadubblats. För att se hur dramatisk ökningen verkligen är måste man räkna och slå i tabeller en stund.

Är det inte dags för en seriös genomlysning av vilka effekter en galopperande datorisering verkligen har på vår arbetsmiljö?

Uppdartering 22 juli 2007: Jag har kontrollerat siffrorna från SCB och min beräkningar och upptäckte att jag räknade rejält fel på förändringen sedan 1995.

Det stämmer att besvären av datorarbete har ökar mycket kraftigt, men de absoluta talen var fel. Jag återkommer med korrekta siffror inom några dagar.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
10 nov 2005

Kommentarer

Det finns många orsaker till varför det kan vara så. En av som kan vara att den mängd datorarbete som en tjänsteman gör idag har ökata avsevärt. Säg att dom 15% som jobbade vid dator gjorde det i snitt 2 timmar om dagen, och dagens 89% gör det 4 timmar om dagen är ökningen inte 9-faldig utan 18-faldig. I timmar räknat, och om det är så har mijön förbättrats.

Annars kan det vara så att klagomål över andra områden har minskat drastiskt i samband med att arbetsuppgifterna har förändrats. Återigen kan det då vara att ökningen hos datoranvändare faktiskt är en förbättring.

Alternativt kan det vara så att tröskeln för vad som är besvär har minskat allt eftersom rapporter kommer i tidningar. Om det är orsaken tror jag också att det hara tt göra med en viss brist på tillfredställelse i jobbet, och om man då ser datorn som roten till det onda kommer man att hitta problem.

För att kvalificera mitt sista påstående, jag känner ganska många programmerare, och ännu fler datorentusiaster (jag är själv en), och i den gruppen vet jag nästan ingen som lider av "musarm" eller andra förslitningsskador, trots att som tillbringar betydligt mycket mer tid vid datorn än genomsnittet. Jag tror att om man inte trivs med datorn kommer man att få ont.

Från: Henrik | Skickat vid: 21:33, 10 november 2005

Henrik, här finns en del synpunkter att beakta:
http://kornet.nu/kognitionsergonomi.shtml

Från: Henrik Sundström | Skickat vid: 17:46, 11 november 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se