Från Blind Hönas arkiv

Så kan media dra nytta av bloggar

I paneldiskussionen om media och bloggar på Bloggforum 2.0 förklarade både Nils Öhman från DN, och en kvinna från Aftonbladet ur publiken (som jag tyvärr glömt namnet på) att det var för resurskrävande att låta läsarna kommentera artiklar, eftersom man måste granska varje kommentar. (Om en kommentar publiceras, som innehåller t.ex. hets mot folkgrupp eller förtal så kan tidningens/webbplatsens ansvarige utgivare ställas till svars. Alltså inga kommentarer.)

Samtidigt säger man sig ju (med högtidligt tonläge) vilja värna en bred debatt, och att många röster ska höras.

Det finns ju en uppenbar lösning på det här dilemmat: att öppna för inkommande länkar (trackbacks).

Alla som vill kan naturligtvis redan idag kommentera DNs artiklar på sina egna bloggar. Men det spännande vore ju om artikeln hos DN skulle visa den länkade listan över alla dessa inlägg på nätet.

Debatten främjas, men den juridiska risken elimineras; om kommentarerna skulle innehålla något stötande ligger de ju på andras sajter, inte hos tidningen.

Jag tror att chansen är god att den tidning som först vågar satsa i den riktningen skulle etablera sig som centrum eller som referenspunkt för en sådan vidgad debatt, som bloggverktygen nu gjort möjlig.

Det är ett sätt för "old media" att både svara upp mot och dra nytta av potentialen och kraften i bloggfenomenet - ömsesidig nytta således - som är mycket intressantare än att sätta journalister att skriva nätdagböcker.

Så vad skulle jag rekommendera DN att göra? Låta modifiera sitt CMS-verktyg Polopoly (delägt av Bonniers) så att det i kommande versioner kan pingas och visa inkommande pingar. Kanske utveckla en liten applet eller plug-in till de viktigaste bloggverktygen för att enkelt kunna skicka pingar till enskilda artiklar.

Eller kanske allra smartast: förse varje artikel med knappen "Blogga detta!" - på samma sätt som flickr har knappen "Blog this" på varje foto.

Särskilt den sista tjänsten skulle ge tidningen en möjlighet att knyta starkare band med läsaren/användaren - band som tidningen i längden tjänar på. Registrera din blogg hos vår Blogga detta-service och få tillgång till arkivet - eller få din prenumeration förlängd med en månad... möjligheterna är obegränsade.

Om man verkligen är beredd att öppna upp och se ökat läsarengagemang som en möjlighet - inte som ett hot.

PS: En inspelning av Bloggforums mediadebatt finns hos Markmedia.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
13 jun 2005

Kommentarer

Mycket intressant synpunkt Jonas. Håller med dig fullständigt. I sammanhanget kan man också se skillnaden mellan till exempel DI och andra medier vad gäller möjligheten att länka till gamla artiklar. På di.se försvinner (flyttas) artiklarna efter någon vecka, medan de flesta andra har relativt permanenta länkar. Ett utslag av bristande konkurrens inom dagliga affärstidningar kanske?

Från: Hans | Skickat vid: 8:15, 13 juni 2005

Lite snabbt, exempel på nyhetstjänster som accepterar TrackBacks:

Göteborgs Fria Tidning (nu nere tyvärr):

http://www.goteborgsfria.nu/

CNET:

http://news.com.com/2030-9368-5462850.html

Från: Erik | Skickat vid: 17:59, 13 juni 2005

Sa precis samma sak själv på en blogglunch, lösningen med TB är ju så uppenbar. Hoppas att de gör så!

Från: dabitch | Skickat vid: 9:58, 14 juni 2005

Blogga detta-knappar är ju en suveränt självklar lösning på ett i och för sig idiotiskt problem. Fattar inte varför vi finner oss i alla dessa jurister som bromsar utvecklingen hela tiden. men det är en annan historia.

Apropå bloggar & vilsna tidningar: nån som liksom jag råkade slösa bort sitt liv med att läsa Anders Westgårdhs krönika om bloggning i Aftonbladet? http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,659510,00.html

Saknar ord för att beskriva meningslösheten i denna krönika...

Från: Henrik Ahlén | Skickat vid: 17:42, 14 juni 2005

Jag läste Anders Westgårdhs krönika om bloggning och suckade bara. Noll koll.

Det där med TB är ju en strålande idé!


Annica

Från: Annica Tiger | Skickat vid: 8:47, 15 juni 2005

Och att krönikan skulle kunna vara en parodi på en viss typ av bloggar är förstås helt omöjligt?

Från: Fredrik | Skickat vid: 13:53, 15 juni 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se