Från Blind Hönas arkiv

Mellan moral, filosofi och hjärnforskning

Blir vi lyckligare av fler val? Hur kan vanliga människor bli själlösa mördarmaskiner? Varför är konspirationsteorier så lockande? Är vi goda innerst inne? Fungerar pressen att göra allt fler saker samtidigt i dagens arbetsliv? Hur påverkas minnet av stress?

Omslaget på Scientific American Minds första nummer I dagarna kommer ett nytt nummer av Scientific Americans nya magasin Mind. Jag var riktigt imponerad av "premiärnumret" från december, som innehåller riktigt, riktigt bra artiklar om alla de där ämnen ovan. Kan du få tag på det tidigare numret (se omslaget till höger) – innan det byts ut – gör det.

Artiklarna Stressed-Out Memories och Secret Powers Everywhere finns online i sin helhet.

För The Tyranny of Choice och How Group-Think Makes Killers finns tyvärr bara ingresserna.

Det gäller också två artiklar som jag tänker återkomma till: The Limits of Multitasking och omslags-artikeln, The Samaritan Paradox - om varför vi människor inte är egoister, utan (synbarligen evolutionsstridigt) gillar att hjälpa även fullständiga främlingar. (Dock finns Ernst Fehrs forskning beskriven också i en fritt tillgänglig artikel hos New Scientist: Charity begins at Homo sapiens.)

Är man intresserad, och inte kan hitta det gamla numret, kan man beställa det online. Det är det faktiskt värd.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
16 apr 2005

Kommentarer

Ser att nästa nummer handlar om kreativitet. Tack för tipset!

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 7:36, 17 april 2005

Hm, förresten så verkar premiärnumret varit från januari 2004 och det du läste #2.

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 7:40, 17 april 2005

Peter: krångligare än så. Decembernumret har en stor banderoll på omslaget: "Premier issue". Men inuti står det också "Volume 14, nr 5"!

Om jag fattat rätt, har det tidigare funnite ett oregelbundet utkommande supplement kallat "Mind" i Scientific American. Så gjordes ett separat provnummer i januari 2004 - medan decembernumret var det första reguljära numret.

Från: jonas | Skickat vid: 13:11, 17 april 2005

Ah. Jag har beställt båda, i alla fall, samt mejlat tidningsbutiken på Götgatsbacken och frågat om de har den (så slipper jag gå 100 m och kolla själv).

Från: Peter Lindberg | Skickat vid: 14:16, 18 april 2005

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se