Från Blind Hönas arkiv

Digitala tuvor får lassen att vingla

Malmös webbplats med felmeddelande om trafiklägetDet verkar som om en invalid ställer till med problem i Skånetrafiken - i alla fall enligt Malmö stads webbplats. ("Char" - är det så man stavar till "kör" på skånska, undrar man kanske?)

Skämt åsido, vad är det som skett egentligen?

Sajtens första sida har en högerspalt med länkar, av vilka några matas in från andra system: väderläget, skånetrafiken, och ytterligare något. Och när detta tredje (som råkar vara en senaste-nytt-tjänst) inte fungerar dyker ett felmeddelande upp på des plats. Men "Följande fel har rapporterats" är ju en formulering som passar alldeles för bra ihop med rubriken om trafikenläget ovanför.

Det är ett bra exempel på kontextens betydelse (som jag skrivit lite om tidigare: brottstycke 1 och 2). Inte nog med att kontexten är fattig i digitala medier - den kan vara svår att kontrollera dessutom.

Men här finns fler lektioner för webbmakare. En är hur viktigt det är att ge akt på det som brukar kallas närhetens lag: om saker står nära varandra, uppfattas det som om de också hör ihop också till innehåll och betydelse. Det där har sällan tekniker något bra begrepp om. De vet alldeles för bra att det ena hör till ett system och det andra till ett annat. (Formgivare vet att det behövs lite luft mellan dem, men har sällan koll på tekniken.)

Ytterligare en lektion är hur viktigt det är att ge akt på felmeddelanden. Är det inte lite konstigt att första halvan är på svenska och resten på engelska?

Digitala små tuvor stjälper ibland hela lass, eller får dem i alla fall att vingla. Att försöka hålla koll på sådana har blivit viktigt.

(Se hela skärmdumpen med ett klick.)


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
21 okt 2004

Kommentarer

Ytterligare ett närhetsfenomen: Trafikmärken används ofta symboliskt på webben. Så varningstriangeln kan lika gärna röra trafikinformationen som felmeddelandet.

Från: Tommy | Skickat vid: 14:47, 21 oktober 2004

För den som är djupare intresserad av gestalt-lagar, som närhetslagen, kan man rekommendera Symmetry, causality, mind av Michael Leyton. Där reducerar författaren gestaltlagarna till kognitionens strävan efter att förklara allting utifrån en konstruerad kausalitet: man konstruerar "den enklaste kausala historia" som skulle kunna generera det fenomen man tittar på. Likadant förklarar Leyton mycket av den övriga perceptionen: när vi tittar på ett pappersark som ligger på bordet framför oss är det ju egentligen oftast nån sorts snett parallellogram som ögonen "ser". Men vi tolkar det i stället som en enkel geometrisk figur som har genomgått en "historia" av geometriska transformationer. Det här låter kanske abstrakt, men känns ganska konkret när man kommer in i resonemanget i boken...

Från: Simon | Skickat vid: 11:18, 24 oktober 2004

Tack Simon! Boken är på väg hit till hönshuset från amazon (bara 3 ex kvar!). För den som också blir intresserad nås boken via denna adress: http://tinyurl.com/563em

Från: jonas | Skickat vid: 23:42, 24 oktober 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se