Från Blind Hönas arkiv

Tidrapportering i en månad med 21 helgdagar

Tidrapporteringssystemets kalender visar vardagar som röda och helgdagar som svartaJag hade redan loggat in några gånger i det nya tidrapporteringssystemet, och funderat över varför jag hade svårt att orientera mig - när jag plötsligt (in)såg att programmet i utgångsläget visar alla veckodagar som röda och alla helgdagar som svarta. 21 helgdagar i en månad? Jakten på röd oktober är över...

Man vet inte riktigt om man ska skratta eller gråta.

Är detta ett stort användbarhetsproblem? Nja, kanske inte i sig. Men det är bara ett exempel av många på hur det ofta ser ut - i det här systemet såväl som i andra: man bryter mot konventioner som är djupt rotade hos oss alla.

Det blir förvirrande - och dumt, för man utnyttjar man ju inte den kunskap som finns inne i användarnas huvuden.

På tio-i-topp-listan över sådana dumma avvikelser finns sådant som gränssnitt där man arbetar från höger till vänster (trots att vi är otroligt starkt präglade på ordningen vänster till höger).

Ett annat är brott mot det som i gestaltpsykologin brukar kallas "närhetens lag": att saker som finns nära varandra uppfattas som om de hör ihop logiskt. I otaliga system kan man hitta knappar som står alldeles intill varandra och rent av ser likadana ut, men som har helt olika funktioner. Och motsatsen: saker som egentligen hör ihop är utspridda, långt ifrån varandra.

Den samlade effekten av sådana missar är en avsevärd belastning på tänkandet. Istället för att förstå intuitivt, måste vi tänka och tolka.

Just det här är exempel på sådant som jag pratar om i intervjun i HTFs tidning Lön&Jobb (se "Människan glöms när tekniker styr").

Varför blir det så här? Det är inte svårt att svara på: många utvecklare har inte kompetensen att skapa användbara gränssnitt.

Hur kan det bli bättre? Inte heller svårt att svara på. Vi vet ganska bra hur det går till att göra system och program som är anpassade till människor. Det är dessutom ofta jämförelsevis lätt att rätta till sådana här fel.

Den svåra frågan är: varför låter vi det bli fel från början?


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
23 sep 2004

Kommentarer

Det där är ett ämne som jag är väldigt intresserad av -- användargränssnitt som en del av kognitiv perception.

Donald Norman har skrivit ett par intressanta böcker ("The Design of Everyday Things" och "Things that make us smart - Defending human attributes in the age of the machine") som i stort sett handlar om att man ska designa saker med människans tankesätt i fokus, i stället för att tvinga användaren att tänka som maskinen.

Väldigt intressant läsning med en mängd intressanta exempel. Kostar inte mycket på Akademibokhandeln.

Från: Johan Svensson | Skickat vid: 13:13, 23 september 2004

Jag har nog aldrig stött på något tidrapporteringssystem som varit ens nästan bra.
Men det här var ju ren humor.

Från: Eva | Skickat vid: 22:36, 24 september 2004


Det är ett tidrapporterigssystem som är anpassat till den nya sortens produktivitet:

"The government's data says Americans are working fewer hours. But you're still staying at the office every night."

(http://kornet.nu/blindhona/arkiv/001025.html)

Från: Tommy | Skickat vid: 10:18, 25 september 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se