Från Blind Hönas arkiv

"Människan glöms bort när tekniker styr" - HTFs tidning intervjuar Jonas

- De flesta som drabbas av dåliga datorsystem reagerar med att själva ta på sig skulden. De resonerar: jag är så gammal och oteknisk, jag förstår inte, jag är hopplös. När det i själva verket är datorsystemet - maskinen - som det är fel på.
Lön & Jobb: Människan glöms bort när tekniker styr (nr 8, sep 2004)
Fackförbundet HTF:s tidning Lön & Jobb intervjuar mig om problemen med IT i arbetsmiljön i sitt senaste nummer.

Intervju med Jonas i HTFs tidning Lön o jobbHar du egna erfarenheter av dåliga datasystem? Hör av dig till mig - skriv en kommentar här. Jag är just nu särskilt intresserad av konkreta erfarenheter av hur det går till när nya system, sajter, intranät, etc, införs. Både goda erfarenheter, där personalen får ordentligt med utbildning - tid såväl för att lära av det gamla systemet och för att lära in det nya, innan systemet introduceras skarpt. Och sämre exempel:
"Det är inte ovanligt att man samtidigt som det nya systemet sjösätts bara skickar ett mail till de drabbade med hänvisning till en manual på intranätet, en manual som de anställda själva får skriva ut och läsa på egen hand.
Många chefer som köper in nya datorsystem verkar resonera att det nya systemet är så litet och enkelt att det inte behövs utbildning. Men när man ska jobba i fem-tio olika system, där ingen har tänkt på helheten, är det inte så enkelt längre."

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
23 sep 2004

Kommentarer

Under den glada IT-boomen jobbade jag på ett företag som blev uppköpt av Den Stora Webbyrån. Efter ett tag skulle givetvis vi integreras i Den Stora Webbyråns ekonomiska system och intranät. Det innebar att vi fick överge ett mycket väl fungerande tidrapporteringssystem, som perfekt motsvarade våra behov, mot ett komplicerat och dåligt fungerande system som tog massor av tid att använda. Dessutom fungerade det extra dåligt med våra Macar, något som Den Stora Webbyrån inte hade en aning om. Det gjorde knappast att vi blev mer produktiva.

Ungefär samma sak gällde för intranätet. Där hade vi inget eget, men det som Den Stora Webbyrån hade fungerade inget vidare för oss på grund av alla tekniska problem.

Från: Roger Johansson | Skickat vid: 13:41, 23 september 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se