Från Blind Hönas arkiv

Apropå Borgström: Redan för femtio år sedan

"- Detta, sade Åsmundsson förklarande, är mannen bakom vårt klipparkiv. Dessutom har han till uppgift att stryka ner mötesreferat, sovra födelsedagsnotiser, tacka nej till poesi, förutsäga nästa veckas väderlek och stjäla nyheter ur konkurrenttidningen under iakttagande av nödiga försiktighetsmått så att tillgreppet inte märks.
Redaktör Torkel Tobias åhörde med största fattning denna tirad.
- Kan ni vänta i tio minuter, sade han till Paul, så är jag ledig och kan hjälpa er med vad ni vill.
- Naturligtvis. Blir ni störd om jag sitter här?
- Inte det minsta.
Tobias grep sig an med en notis, klippt ur ortskollegan. Han ändrade 'de skenande hästarna' till 'de skrämda djuren', bytte ut 'som lätt kunnat sluta olyckligt' mot 'som dessbättre slutade väl', kastade med van hand om ordningsföljden i nästa stycke och strök ett tjockt streck över 'enligt vad Folkbladet erfarit'. "

Ur H.K. Rönblom: Död bland de döda, 1954
Med anledning av debatten om de artiklar som Dagens Nyheters Peter Borgström plankat ur New York Times. (Lite senkommet, men Hönan har varit på semester. En nylig kommentar, med länkar till originalet, finns hos Gustav Holmberg: Frågor i fallet Borgström. Se också mymarkup: Plagiat eller olycksfall i arbetet? eller Memefirst Foreign correspondent, serial plagiarist.)

Hans-Krister Rönblom (1901-1965) var andreredaktör på Aftonbladet (redaktionschef skulle det sannolikt heta idag) och visste hur det gick till i branschen. Hans tio deckare med amatördeckaren Paul Kennet, utgivna mellan 1954 och 1964, tillhör de bortglömda svenska deckarklassikerna. De är fortfarande läsvärda för språket, för den bitska humorn, och inte minst för beskrivningen av Sverige i skiftet mellan femtio- och sextiotal.

Denna lista över Rönbloms böcker är det enda jag hittat på nätet om honom, förutom listningar hos allehanda antikvariat. Lätt varning för sammanfattningarna, som avslöjar intrigen och till sist också gärningsmannen...

Att det gick till så här i tidningsbranschen redan för femtio är sedan är givetvis ingen ursäkt för att det sker än idag. Traditionen är tung. Till skillnad från webbloggar är tidningar än idag snåla med länkar och referenser. Dagstidningen är proprietär till sin natur - vill att allt ska vara eget, och är det inte det ska det åtminstone se ut som det.

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
15 jul 2004

Kommentarer

"Bortglömda" - ja, inte av mig i alla fall som har de flesta i bokhyllan. HKR må ha varit redaktionsekreterare i Aftonbladet men framför allt var han chefredaktör för Västernorrlands Allehanda - en miljö som jag är väl förtrogen med. Ett par av hans Kennetromaner utspelas i den stad som en annan författare kallade Öbacka. Jag har inte tillgång till dessa böcker just nu men jag tänker framför allt på "Bok över obefintliga" där en av huvudpersonerna är chefredaktör för en liberal landsortstidning. En underbar tids- och miljöskildring, näst intill en nyckelroman. Et in Arcadia ego...

Från: Bengt O. | Skickat vid: 22:06, 18 juli 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se