Från Blind Hönas arkiv

Enkelhet vinner

Designprofessor John Maedas manifest mot teknologiskt krångel och för enkelhet:
"There is too much needless complexity in the world, he argues. Technology, which was supposed to make our lives easier, has taken a wrong turn. (...) Despite the lip service paid to 'ease of use,' 'plug and play,' and 'one-click shopping,' simplicity is an endangered quality in the digital world, he adds, and it is time to break free from technology's intimidating complexity."
NY Times: A Design Epiphany: Keep It Simple, 20 maj 2004
Screwpull-korkskruvenSom bra exempel på enkel, användarvänlig design nämns iPod, Google, Apples PowerPoint-alternativ Keynote och Screwpull-korkskruven.

Fyra råd om enkelhet från artikeln:
  1. Heed cultural patterns. The iPod, for instance, succeeded not just because of its sleek form, but because, in conjunction with iTunes, it solved so many of the problems of buying and storing music.
  2. Be transparent. People like to have a mental model of how things work.
  3. Edit. Simplicity hinges as much on cutting nonessential features as on adding helpful ones, the Newton MessagePad and the Palm Pilot being prime examples.
  4. Prototype. Push beyond proof-of-technology demos and build prototypes that people can interact with.
Mitt evengelium för enkelhet finns i På Kornet-artikeln Ebba säger: Enklare blir bättre, alltså.

Lite om transparens finns också i När systemen går i baklås.

Slutkläm i NY Times:
"With every Consumer Electronics Show, we seem to wade deeper into the 'paradox of the digital age,' in the words of the computer scientist and design critic Donald Norman: the very technologies that we hope will simplify life ultimately complicate it. But there is hope. As Mr. Moggridge says, 'Technology is the villain, as well as the exciting opportunity.' "

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
20 maj 2004

Kommentarer

Hej!

Det här med enkelhet hos/i teknik är ett kärt ämne för mig. Jag pysslar lite, lite med uppfinningar och därför är jag med i en uppfinnareförening. I den föreningen talas det ofta om skillnader mellan män och kvinnor: män uppfinner det som "inte behövs" och lägger sedan ned massor av tid på att marknadsföra det; kvinnor tar fram praktiska, existerande behov - och löser dem!

Håller du med om att det är så? Det gör inte jag, helt och hållet! :D Nej; jag gör inte det - jag ser många ex på nya saker som män hittat på och som visat sig riktigt bra!...när de väl fanns.

Men sedan finns tyvärr ibland en tendens hos produktutvecklare att krångla till allt - alltid till slutanvändarens nackdel! Jag skulle vilja likna det vid när en god vän om ett dataprogram för några år sedan sa: "Varför har han skrivit det i X?! Det hade ju blivit så mycket enklare i Y!". "X" och "Y" var förstås programspråk och "han" en gemensam vän. En tredje person svarade syrligt: "För att visa att han kan?".

Jag är teknikfreak - jag erkänner gärna det. Just eftersom jag testar så många olika saker så vet jag hur det känns när det är "rätt". Och känslan är just "Det är enkelt!". Det kan handla om komplicerade problem som löses, i grunden. Men tekniken skall vara enkel, just. Annars tycker människor bara att det är tråkigt, trist - och meningslöst. Särskilt kvinnor, tyvärr.

Från: Carina | Skickat vid: 15:52, 20 maj 2004

Delvis ligger det väl i uppfinnandets natur.

Jag tycker det mesta som jag gör för första gången tenderar att bli tillkrånglat - det är först när jag gjort det många gånger och behärskar det som jag kan göra det enkelt.

Och vad är uppfinnande om inte just att göra saker för första gången...

Från: Tommy | Skickat vid: 16:04, 20 maj 2004

Tommy: "Jag tycker det mesta som jag gör för första gången tenderar att bli tillkrånglat - det är först när jag gjort det många gånger och behärskar det som jag kan göra det enkelt."

Medhåll. Är det inte lite som muskelminne? När kroppen lär sig en ny rörelse, t ex jonglering eller klättra upp för en ny bergsled, så testar den sig fram till vad som funkar. På vägen plockar kroppen upp onödiga rörelser, eller rentav felaktiga sådana, tills målet är nästan nått. Jongleringen kan pågå en hel dag, en hel vecka, men det blir ändå inte riktigt bra... Inget riktigt flyt.

Gör uppehåll en vecka, och försök igen.

Plötsligt har kroppen "glömt" många av de onödiga rörelserna och allt flyter bättre, som om musklerna hunnit tänka efter på vilka delar av rörelsen som var bra och nödvändiga för måluppfyllelse och vilka som var onödiga återvändsgränder.

Från: Manne | Skickat vid: 15:17, 21 maj 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se