Från Blind Hönas arkiv

Tekniken och kärleken

När ny teknik diskuteras handlar det oftast om ... teknik. Det är rätt sällsynt att någon tar upp teknikens konsekvenser för våra privata liv, vårt personliga beteende - särskilt vad man skulle kunna kalla "sekundära" konsekvenserna, de som uppträder bortom de i första hand avsedda. (Någonstans - jag har tappat bort referensen - hävdade till exempel någon att det blivit mer och mer okej att komma försent eftersom man alltid kan ringa med mobilen och säga att man blivit tio, femton, tjugo minuter försenad. Stämmer det?)

Ett ännu intressantare exempel var Jan Kallbergs krönika i Metro för en tid sedan, om dejting på nätet - och vad som händer sedan:
"Jag tror att de flesta som träffats på nätet fortsätter att kvarstå som kontaktsökande på nätet fastän man nu lever i en relation. Vilket gör att många av dem som söker kärleken på nätet antagligen redan har funnit den, om man ska läsa den allmänmoraliska lagboken. Man är helt enkelt ute och shoppar efter något bättre. Det är rätt oskyldigt. Det kan enkelt förklaras bort: "Oj, är den kvar på nätet?", "Det var så svårt att ta bort den ..." och "Det menar du inte ...?"

Att fortsätta leva som kontaktsökande på nätet känns inte som otrohet, utan mer en privatsfär av lite öppenhet mot livet (...) Det ramlar in lite e-post som förgyller självförtroendet och det kan man inte säga nej till. Bara tanken att man har tusentals av möjliga partner så tillgängligt gröper ur vår vilja att ge upp det. Man vet ju aldrig vem som hör av sig. Vad som flyter förbi under bron."
Samtidigt kan man konstatera, att personliga mobiltelefoner, SMS, privata mejlkonton och uppkoppling hemma öppnat en helt ny (teknisk) plattform för otrohet. Tänk förr, när familjen bara hade gemensam telefon: gamla romaner har många variationer på Älskarens Telefonsamtal:
(Telefonen ringer)
Hustrun: - Hallå?
Älskaren: - Kan vi ses ikväll?
Hustrun: - Tyvärr, ni måste ha ringt fel. Här finns ingen med det namnet.
Maken (mer eller misstänksamt): - Vem var det?
Hustrun: - Äsch, fel nummer.
Idag hade han skickat ett SMS till hennes privata mobil.

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
07 mar 2004

Kommentarer

Jag borde kanske skaffa mig en mobiltelefon? Någon - förhoppningsvis - kanske skickade ett SMS av misstag?

Från: EvaP | Skickat vid: 10:14, 07 mars 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se