Från Blind Hönas arkiv

Att tjäna sitt bröd (7): Även i Sverige

Om någon trodde att det som beskrivits i inläggen "Att tjäna sitt bröd" bara gäller USA:
"I Sverige blir den kluvna utvecklingen mellan dels en snabb produktivitetsökning, dels en svag arbetsmarknad allt mer tydlig. Småföretagen i Svenskt Näringslivs SME-enkät ser en förbättring av den allmänna konjunkturen, samtidigt som de är något mer försiktiga i bedömningen av sin egen situation.

– Under de senaste två åren har produktiviteten inom näringslivet ökat mer än vad den ökade i genomsnitt under ”bubbelåren” 1997–2000, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.

– Baksidan av den snabba produktivitetsförbättringen är att jobben i näringslivet blir allt färre. De senaste tre åren har över 70.000 jobb inom den svenska industrin försvunnit.

Risken är stor att arbetsmarknaden förblir svag under flera år. För det första bromsas den utländska efterfrågan av den svaga dollarn. För det andra är konkurrensen om vissa jobb hård från Central- och Östeuropa samt Asien. Tendensen under de senaste åren är att outsourcing ökar bland industriföretagen i Sverige."
Ny konjunkturrapport: Färre gör mer
Svenskt näringsliv tror att produktivitetsökning beror på användningen av "ny teknik":
"Till skillnad från åren 1997–2000 används ny teknik dock främst för att rationalisera, snarare än för att starta nya företag. (...)

– I ett längre perspektiv förutspår vi en relativt ljus produktivitetsutveckling. Men samtidigt växer gapet mellan vad vi faktiskt producerar och hur mycket vi skulle kunna producera med den tillgängliga arbetskraften."

Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
04 jan 2004

Kommentarer

Jag började att skriva en kommentar, främst till Din artikel nr (6) men den blev så lång och utsvävande att jag tänkte det var bäst att publicera den direkt på

http://www.karlsson.at/ordet.htm#modell

Hoppas det inte bryter mot blogetiketten att göra så. Jag har uppmanat ev. läsare att först läsa här på Hönan.

Från: Bengt O. | Skickat vid: 17:13, 04 januari 2004

Att jobben försvinner är inte så konstigt. Det nuvarande ekonomiska systemet kräver brist för att skapa värde. The International Metalworkers Federation i Geneve uppskattar att inom 30 år kommer 2-3% av befolkningen kunna producera allt vi behöver på den här planeten. Vad ska resten göra?
Att vända denna utveckling (vilket jag antar är önskvärt?) måste börja i att förstå vad pengar är. Pengar skapas genom utlåning från en bank. När en bank godkänner ett lån på 100.000 kronor, skapar den bara kapitalet, som du sen spenderar och som börjar cirkulera i ekonomin. Banken förväntar sig sedan att du betalar tillbaka 200.000 kronor inom de påföljande 20 åren, men den skapar inte de resterande 100.000 kronorna - räntan. Istället förväntas du ge dig ut i världen och konkurrera med alla andra för att få ihop den andra hälften av det nu dubbelt så stora lånet.
Detta gör att några måste misslyckas att betala tillbaka sina lån för att andra ska kunna lyckas och när detta får stora proportioner slukas fler och fler resurser för att kunna generera kapitalet som krävs för alla återbetalningarna. Inom ekonomin kallas detta för "tillväxtfenomenet", inom biologin kallas det för "cancer"...

Från: Anton | Skickat vid: 23:15, 04 januari 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se