Från Blind Hönas arkiv

Postscript: McJobs

På måndag förmiddag den 10 november såg jag notiserna om att McDonald's protesterat mot att amerikanska lexikon-utgivaren Merriam-Webster's tagit med "McJob" i den senaste, elfte utgåvan. Kollade runt lite; såg att ordet faktiskt fanns med på förlaget sida med exempel på nya ord i lexikonet.

På eftermiddagen skulle jag visa det för Henrik. Nu var ordet borta! Jag var ju säker på att det hade funnits där några timmar tidigare. Koll med Google efter cachad kopia. Japp, där var det. Märkligt! En koll i HTML-koden visade att ordet plockats bort och märkts med "Pulled 11-10-03".

Någon på förlaget i USA hade tydligen fått kalla fötter. Jag tror knappast de hade räknat med att någon i Sverige, på andra sidan jordklotet, skulle kolla deras sidor och kod minuterna efter att de flyttat bort ordet. Nog var det värt att notera på Blind Höna.

Dessutom var det här allt lite Orwellskt. I "1984" arbetade man just med att rensa sina lexikon på obekväma ord, för att skapa det Orwell kallade "newspeak" - nyspråk.

Visserligen är idén bakom newspeak inte särskilt realistisk: det är inte rimligt att man skulle göra vissa tankar "otänkbara" genom att styra språket (en variant av den s.k. starka Sapir-Whorf-hypotesen).

Det här verkade vara ett exempel på mer ett juridiskt än psykologiskt försök, från McDonald's sida: de hävdade att det var intrång i varumärke att skriva McJob.

Även om tanken därigenom knappast skulle bli otänkbar, skulle det kunna bli svårt att använda ordet i skrift. De som gjorde det riskerade alltså att bli jagade av advokater snarare än tankepolisen. Resultatet skulle i alla fall bli en inskränkning av språkets slagkraft.

Lustigt nog handlade det i 1984 också om en elfte utgåva av ordlistan. Kanske skulle man nämna Orwell i notisen för att få ökad slagkraft? Jag bestämde mig när jag fann att Merriam-Webster själva hade en sida om "newspeak" på sin egen sajt, med uppmaningen till oss att "praktisera din frihet och skicka oss ett mejl".

Jag gjorde det. Skrev sedan notisen snabbt. Märkte sedan att boingboing noterat McDonald's klagomål, men att de var säkra på att M-W skulle stå på sig och strunta i det.

Här satt jag och visste att de hade vikt sig - åtminstone tillfälligt. Skrev snabbt ihop en version på engelska. Slängde iväg ett mejl till Cory på boingboing. Fick svar efter några minuter, och kort därefter fanns notisen uppe på boingboing.net.

Kort därefter la också cursor.org ut det.

Nu rusade antalet besökare på Blind Höna i höjden -det tre-fyradubblades på kort tid. Därefter var det roligt att se tråden plockas upp av ett antal andra webbloggar jorden runt (av vilka några nog blir nya favoriter): Jane, Dave, Bill, Ernest, Anne, Jay, Matt, Eric, James, Maggie, Clive, Johndan, Tiffany, Michael, Keith, den ungrerske gothen, memefirst - plus en hel del diskussion på Livejournal, kuro5hin och FARK... och förmodligen en hel del till som jag aldrig upptäckte.

Många av dem skrev uppenbarligen till Merriam-Webster för att uppmuntra dem att stå emot McDonald's ... några skällde säkert också.

Jag fick mejl från en ordboksredaktör på förlaget som först skrev att de "inte skulle vika en tum". Men i ett senare mejl skrev hon att hon inte hade vetat att ordet faktiskt plockats bort, och lät betydligt mindre säker:

"After responding to your e-mail I learned that 'McJob' has in fact been removed from a list of 'new words' posted on our website, which surprised me ... I can't imagine that the company would withdraw the word."

Så dök historien upp i The register, med ett litet hattlyft till "an eagle eyed Swede". I register levererade en talesman för förlaget ett ganska ihåligt svepskäl till varför man gjort som man gjort. Men, det viktigaste var förstås att de samtidigt i flera media deklarerade att man skulle behålla ordet i lexikonet - även om det hade råkat försvinna från reklam-sidan på sajten.

Förlaget fann också anledning att sätta ihop ett särskilt svar, till alla som skrivit in.

Om min iakttagelse och uppmärksamheten bland bloggare världen runt hade någon avgörande betydelse för förlagets beslut är nog tveksamt. Det var en del uppståndelse redan kring McDonald's krav i sig; förmodligen hade födlaget stått pall i alla fall. Men kanske hjälpte opinionen dem att fatta rätt beslut. I alla fall torde de ha lärt sig, att det i dagens samhälle är svårt att smyga med saker och ting. Jag tror inte de hade räknat med att någon skulle märka att McJob i tysthet försvann från deras sida.

Det mest intressanta med den här historien är, tycker jag, att ämnet har så många öppningar. Hur ska man se på jobb i servicesektorn - är de alltid dåliga? Och varumärkesfetischismen: McDonald's verkar tro att det är mindre allvarligt om man säger "McDonald'(TM) suger" än om man hittar på en term som McJob.

Vad är yttrandefrihet? Är det rimligt eller överdrivet att göra en jämförelse med newspeak, mellan en regims försök att förtrycka sitt folk och ett företags försök att skydda sitt varumärke?

Hur stor betydelse har snärtiga ord som McJob (eller, till exempel, "chickenhawks") för att styra vårt tänkande - inte i psykologisk mening, kanske, men för att ge oss en "frame"?

Tyvärr får man väl säga att få av de här ämnena fick någon djupare behandling av andra bloggare (med något undantag). Vad än bloggningsmediet är bra för, just nu i alla fall, så är det nog i högre grad snabb reaktion, opinion, och viss debatt, än fördjupning och problematisering.

Men roligt var det.

Andy Warhol sa att i framtiden skulle alla få "fifteen minutes of fame". Den lilla notisen om McJob innebar knappast berömmelse. Men det slår mig att idag skulle Warhol inte ha mätt popularitet i minuter, utan i antal träffar på eller överföringskapacitet hos webbservern i stället: alla kommer att få 15 Mb/s berömmelse i framtiden. Någon gång.


Permalänk | Andra som länkat hit (0)


  Avdelare mellan text och datering  
16 nov 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se