Från Blind Hönas arkiv

Politik år 2889

Låter inte det här bitvis egendomligt välbekant - både till innehållet och till det faktum att media tycks styra världsordningen:
Sedan Francis Bennet hade avslutat sin inspektion av tidningens olika avdelningar, gick han till sin mottagningshall, där han inväntades av de ambassadörer som var ackrediterade vid den amerikanska regeringen; när han steg in i rummet var de redan inbegripna i en ganska livlig diskussion. (...)

Francis Bennet avbröt:
- Vad tjänar hotelser till? Är det möjligt att ha krig med våra moderna vapen? Dessa kvävande projektiler, som kan skjutas en sträcka av tvåhundra kilometer, dessa elektriska hundra kilometer långa blixtar, som kan förinta en hel armé, dessa projektiler fyllda med pest-, kolera och gula feber-bakterier, som kan krossa en hel nation på några timmar?
- Vi är medvetna om det, svarade den ryska ambassadören, men vi drivs själva bakåt från vår östliga gräns av kineserna, och måste till varje pris göra en utbrytning västerut...
- Var det allt? frågade Francis Bennet i lugnande ton. Nå! Eftersom kinesernas utbredning börjar bli en världsfara, får vi dra till tumskruvarna på Himlens Son. Han får helt enkelt införa födelsekontroll bland sina undersåtar, och stadga dödsstraff till den som bryter mot lagen. Ett barn för mycket?... En far mindre! Det kommer att bibehålla balansen.
- Och ni, min herre, fortsatte Earth Heralds direktör, vänd till den engelske konsuln, vad kan jag göra för er?
- Mycket! svarade konsuln. Det skulle vara nog om er tidning ville starta en kampanj till vår förmån...
- Och skälet?
- För att protestera mot att Förenta Staterna har annekterat Storbritannien...
- Aha! utbrast Francis Bennet. Han ryckte på axlarna.
Ur "En amerikansk journalists dag år 2889" av Jules Verne (publicerad 1889). Se också notisen "Journalistik år 2889".

På svenska i Sam J Lundwalls antologi "Den fantastiska romanen 1" (Gummesons Grafiska 1972).

Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
31 aug 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se