Från Blind Hönas arkiv

Trestämmig p*rr

Midsommar. Midsommarstång, dans, gamla fruktbarhetsmyter som kristendomen inte riktigt lyckats täcka över med sitt firande av Johannes Döparen. (Linnea på neablog har också noterat det.)

Blind Höna handlar om att hitta ovanliga saker, och från min svärmors släkt dök nyligen upp en liten, mer än hundra år gammal inbunden notbok. Tydligen fick Melcher Kindqvist, kantor i Hycklinge kyrka i Östergötland, den som gåva av (enligt dedikationen) vännen "F Fridstedt", år 1874. Ett blått, marmorerat litet band som innehöll tio sånger av Gunnar Wennerberg.

Eftersom detta var före fotokopiatorernas tid är de 63 sidorna omsorgsfullt präntade för hand, i trestämmig sättning (tenor, baryton och bas). Inte ens notlinjerna är tryckta, utan handritade på varje sida.

Wennerberg var han med Gluntarne - sånger om studenternas rumlande i Uppsala på 1850-talet, ganska romantiserade och oskyldiga nog att utan problem ha framförts i gediget borgerliga sammanhang i decennier.

Men efter Wennerbergs tio studentikosa romanser har, i det gamla bandet, en sång utan kompositör eller textförfattare smugglats in. Titeln är "Mons veneris" - "Venusberget". Så håll till godo: följ länken till de hemliga sidorna för äkta, 150 år gammal, pornografi - trestämmig!

Ljufvare möda - ett utdrag ur notbladet till (OBS - säker länk; inga bilder som kommer att genera dig om någon läser över axeln eller annat innehåll som får brandväggen att gå bananer...)

PS: Om någon skulle vara intreserad av att framföra detta verk - kanske en historisk premiär! - skulle jag gärna lägga ut en mp3-fil av det...

PPS: Att erbjuda p*rr är ett säkert sätt att driva upp besöksantalet på en sajt. Visserligen sjunker antalet besökare så här på sommaren - men det är faktiskt inte därför jag tillgriper metoden. Å andra sidan: en av de sökningar, som lett en besökare från Google till Kornet, är "misslyckad porr". På Blind Höna fanns en notis om att porr skulle användas för att betala Virgins 3G-satsning i England, och en annan notis där ordet "misslyckad" fanns med. Alltså gav Google träff på Kornet... men jag undrar, vad var sökaren egentligen ute efter?!?


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
20 jun 2003

Kommentarer

Även en släktforskares googling på "Fridstedt" kan få en att hamna här!

"F Fridstedt" kan vara lantmätaren Frans Fredrik Ferdinand Fridstedt f 1821, d 1885, ogift.

"Examen 1848, vice 1853, förordnandet återtaget 1862, åter vice 1868, kommunallantmätare i Kisa 1874..." (samma år som Kindkvist fick notboken!) "Den egendomliga allitterationen i hans fyra namn gjorde dem kända över hela Sveriges rike". (Källa: Viktor Ekstrand, Svenska lantmätare med supplement.

FFFF var bror till min mormors mor, och son till Lovisa Schagerström och Johan Magnus Fridstedt och bör ha fötts i Gillberga i Värmland. Lovisa och JM lär f ö ha varit förebilder till huvudpersonerna i Selma Lagerlöfs novell "Dunungen".

Från: Tom Dahlstedt | Skickat vid: 8:39, 30 augusti 2004

Hej och välkommen - roligt att läsa!

Har själv släktforskat lite (på amatörnivå).
Det är ju ofta sådana här små "avtryck" som är roliga att hitta - saker utöver de torra registerdata.

Från: Jonas | Skickat vid: 4:03, 01 september 2004

Som du säkert vet nu 10 år senare är det Otto Lindblad som är upphovsman åtminstone till musiken. Den finns inspelad med dubbelkvartetten Balder på BIS.

Från: E | Skickat vid: 12:55, 12 oktober 2014

Haha, nej det visste jag inte.
Tack för denna uppdatering av en gammal bloggpost! :)

Från: Jonas | Skickat vid: 21:36, 13 oktober 2014

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se