Från Blind Hönas arkiv

3 juni: International Billie Joe MacAllister Day

"It was the third of June, another sleepy, dusty Delta day

I was out choppin' cotton and my brother was balin hay ..."

Omslag till Bobbie Gentrys Det är början på "Ode to Billie Joe" - Bobbie Gentrys jättehit från 1967: så idag minns vi Billie Joe MacAllister som (kanske eller kanske inte?) kastade sig från Tallahatchie-bron ner i Missisippis grumliga vatten ...

Eller kanske borde det vara International Bobbie Gentry Day. Bobbie Gentry skrev låten själv: från början lär den ha varit sju minuter lång och berättade en hel del mer om vad som hände där under Chochtaw Ridge, Carrol County, Mississippi.

Låten spelades egentligen in som tänkt B-sida till debutsingeln, med bara Bobbie Gentrys röst och eget rytmiskt drivna gitarrspel. Men någon på skivbolaget insåg att det här hade potential, klippte ner, beställde ett stråkarrangemang och gjorde det till en A-sida.
Billie Joe - the movie!Singeln sålde i tre miljoner ex och låg på hitlistorna i månader sensommaren och hösten 1967 (närmast föregången som etta av Beatles "All you need is love" och - haha! - Procol Harums "A whiter shade of pale", också det en jättehitdebutsingel som struktis ner till hälften).

Siw Malmqvist gjorde sedemera en inte oäven svensk version,där en geografiskt anonym "gamla järnvägsbron" stod i centrum. 1976 gjordes till och med en amerikansk film, som jag inte sett, med skådisar och en regissör jag aldrig hört talas om... men amazon.com meddelar att de har två ex kvar i lager, för den som vill fira dagen med ett köp!


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
03 jun 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se