Från Blind Hönas arkiv

En teknisk notis om spamish

Vad vi egentligen ser i spamish är, så vitt jag föstår, kriget mellan spammarna och mejlserverägarna.

Mejlserverägare gillar inte spammare och vil gärna stänga ute dem (min hotar med böter på många tiotusentals kronor om jag skulle göra't). De använder ett filterprogram som försöker se om för många brev är identiskt lika.

Spammarna, i sin tur, låter ett program strö in några unika, rent slumpmässiga rader av bokstäver i varje mejl, för att mass-breven ska undgå upptäckt.

Först verkar spammarna bara ha hävt in en lång rad slumpmässiga bokstäver, som elulvvunumvnwbhuesskdbyfmcsheiqbftturenvdswrdpi. Men den typen av "ord" är ju så avvikande (utom möjligen i mohikanska eller grönländska), att man lätt kan låta filtret reagera på det också.

Nästa steg tycks ha varit att spammarna strödde in mellanslag i sin slumprad också: "kbava bni p afhn b knya blbzh flructiu exxpbkhx" ser ju lite mer ut som språk. Förmodligen har något filterprogram lyckats känna igen även sådan "text".

Nästa steg från spammarna verkar därför ha varit att utgå från några riktiga (engelska) ord, som "percent significance", och så systematiskt byta någon bokstav i varje ord. Mitt mejl hade rubriken "perchnt significawce" och nästa på sändlistan fick säkert mejlet "percint significanxe". Sånt är ännu lite svårare för filtren att detektera, eftersom det faktiskt skulle kunna vara felstavning av legitima mejl.

Kanske kan filtren identifiera även detta nu; lustigt nog verkar mejl på spamish nästan ha upphört att komma kort efter att notisen lagts ut. Men det kan ju också bero på att spammarna insett att det är lite korkat att tro att jag ens ska öppna ett mejl med rubriker som "prznt liier".

Språket michif, som nämns i notisen nedan, är faktiskt ett verkligt språk, hur bisarrt det än verkar. Syldaviska och graeliska är däremot påhittade.

Graeliska är ett språk ur Agaton Sax-böckerna - det talas framför allt av de storskurkar som Sax måste kämpa emot. Ett språk som bara kan användas för gräl och förbannelser, tror i alla fall Jan Anward (se länken). Men det är inte riktigt sant - i en bok som Anward nog inte läst (Agaton Sax och Vita Möss-mysteriet) förekommer den graeliska gamla folkvisan

"Tahollen, hollen, hollen.
ehollen, tallen, tallen
hollen eh!"

vilket ju betyder

"Kung Tah hade ett rostigt svärd, rostigt svärd, rostigt svärd,
rostigare än all rost i vår värd.
tänk vilken gammal rost!"

Slutligen ska jag bara tillägga att Gustav Holmberg från Det perfekta tomrummet, som den historiker han är, vid blogmiddagen i mars påpekade att det kanske var synd att alla spam bara slängs. Något borde kanske sparas så man senare kan följa hur spam såg ut i början av 2000-talet, till exempel.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
08 apr 2003

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se