Från Blind Hönas arkiv

Det glömda folkmordet

Hundratusentals Erevan–bor lägger ner blommor för att hedra folkmordets offerDen 24 april 1915 samlades ledarna för den armeniska kolonin i Konstantinopel ihop, fördes bort och avrättades. Den ungturkiska juntans folkmord på nästan två miljoner armenier i Turkiet – så gott som hela den armeniska befolkningen i landet – hade börjat.

Den 24 april är den dag armenier världen över högtidlighåller minnet av folkmordets offer.

När man läser om hur först männen slaktades, och därefter försvarslösa kvinnor, barn och åldringar plågades ihjäl under vidriga former, kan man inte låta bli att tänka: etnisk rensning. Massgravar. Srebrenica.

När man läser om armeniernas kamp för en egen identitet under det turkiska förtrycket, om hur stormakterna fullständigt struntade i dem, är det omöjligt att inte tänka: palestinierna. Jenin.


Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävelIdag är det också på dagen tio år sedan Sven Lindqvist utkom med boken "Utrota varenda jävel". Med utgångspunkt från Joseph Conrads bok "Mörkrets hjärta" (från vilken titeln är ett citat) visar den hur Hitlers folkmordspolitik mot judar, zigernare och slaver hade sina direkta föregångare i de brittiska, belgiska, franska och tyska utrotningskampanjerna mot urinvånarna i Afrika och Asien. (Läs mer om boken på Sven Lindqvists sajt: www.svenlindqvist.net.)

Att ingen uppmärksammade att det var just den 24 april boken kom ut, var kanske ett tecken på hur fullständigt det armeniska folkets öde glömts bort.

Sven Lindqvist skrev den 4 april 2002 i DN om hur ättlingar till folk och grupper, som varit utsatta för grymheter i historien nu försöker få upprättelse och ersättning. I det sammanhanget kan man notera, att efter folkmordet på armenierna hölls inga rättegångar mot mördarna; ingen ersättning har erbjudits de efterlevande. Turkiet har i det längsta försökt förneka att folkmordet över huvud taget ägt rum.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
24 apr 2002

Kommentarer

Tack för en upplysande notis.

Väldigt uppskattande!

Men anledningen till att dom döljer och inte vill prata om de armenier som fallit offer för så mycket genom turkiet och tills idag också turkiets allierade azerbadjian är eftersom det drivs samma politik än idag, den politik som drrevs mot serberna i fd. jugoslavien.
Så att nämna sbrenica är att helt gå imot allt vad armenier står för och vad rättvisan står för!!

Gå inte på propagandan som skrivit i tidningarna.
Eller i böckerna för den delen!

Jugoslaviens krig handlar inte om massgravar, det är en illusion som har skapats i väst media,
utan det handlar om vissa makter som Väst och USA som har skapat detta krig,
genom den riksaste personen i världen George soros te.x som köpte upp Jugoslaviska tidningar

och fyllde den med sin propaganda( väst vänlig)som
slutade med att serberna fick skulden helt och hållet, iallfall var det ett av sätten propagandan spreds!

Vi vill inte ha ett till jugoslavien i kaukasus

så försök att kompla samman politiska händelser
det är lättare än vad ni tror!

läs på...

det är det ända sättat man lär sig om historien
och kan förstå dagens konflikter

Men gå inte in på en turkisk/azerisk anti- armenisk sida , en varning, då lär ni er inte så mycket.


Tack för ordet!


Från: Karin | Skickat vid: 0:55, 18 februari 2004

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:
Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 Bloggtoppen.se