Från Blind Hönas arkiv

Munväder från analytiker: (Ett anspråkslöst förslag)

Det här blir nästan för gnälligt, men jag kan inte låta bli att kommentera. "Att skylla på analytiker för att det är problem på börsen är som att skylla på meteorologer när det regnar", säger ordföranden i Finansanalytikernas förening, Lars Göran Orrehag, i en intervju i Finansvision den 1 juli. Jaha. En annan liknelse kanske hade varit bättre, med tanke på att varken Pohlman eller Bekkestad – till skillnad från börsologerna – kan få lågtryck att bli högtryck, hur mycket de än pratar.

(Och i samma tidning skriver börskommentatorn att "en hel del psykologi" faktiskt "sannolikt" styr beteendet på börsen. Ja herregud. Det ska vara en insikt det.)

Men kanske ska man ta orrspelet på allvar. Det är ju ett faktum att aktiekurserna numera till stor del är bortkopplade från den reella ekonomiska utvecklingen i företagen. En storförlust kan få kursen att gå upp – om den inte är så stor som man trott att den skulle bli (eller, strängt taget, som man trott att andra trott att den skulle bli). Och en god nyhet kan få kursen att gå ner. Vinsterna räknas inte på lång sikt i form av aktieutdelning (det vill säga återbetalning på lånet till företaget) utan på kort sikt, genom förändringar i andras värdering av utvecklingen.

Det intressanta är ju då att själva in–data inte längre behöver vara företags ekonomiska situation, utan kan vara vad som helst. Strängt taget skulle vi kunna driva börsen kring till exempel litterära konjunkturer, med andelar i romaner eller författare. (Nytt intresse för Brunner på grund av följetong i SvD – öka innehav. Minska i Östergren. Avvakta i Jersild). Eller ännu hellre, som Orrehag verkar vara inne på – vädret. Väderdata, med sin blandning av viss regelbundenhet och viss oförutsägbarhet är i själva verket perfekta för ett sådant spel. Vi kan spekulera i fint väder på Öland över midsommar, kanske rent av blanka på en översvämning i Dalsland, eller ställa ut optioner på medeltemperaturen i Sveg.

Vädret har dessutom två stora fördelar. För det första kan börsologernas bildspråk äntligen att förankras i verkligheten ("Börstemperaturen steg idag", "Solig avslutning i Tokyo").

För det andra är vädret betydligt svårare att manipulera än ett företags resultat (med avskruvningar och bokslutstransplantationer), vilket radikalt skulle minska de problemen världens börser brottas med idag.


Permalänk |


  Avdelare mellan text och datering  
03 jul 2002

Kommentarer

Skriv din kommentar här:

Namn:


Mejl-adress:


URL:




Kommentarer:


Låt Blind Höna komma ihåg dina personuppgifter



  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn

 

 



Bloggtoppen.se