18 feb 2010
  Avdelare mellan text och datering  

Blind Höna flyttar hemifrån

Japp, nu flyttar Blind Höna hemifrån. Från och med nu finns Hönan på ny adress: blindhöna.se.

Stort tack till Jessicatdec för stor hjälp med flytten och övergången till Wordpress!

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (0)


14 jan 2010
  Avdelare mellan text och datering  

Bill Fay kommer tillbaka

Bill FayEn höstdag 1969 kom den unge sångaren och låtskrivaren Bill Fay till en inspelningsstudio i London. Han trodde att han skulle spela in några av sina låtar med gitarr och piano.

Men i studion möttes han av en orkester på trettio personer - och en rödögd producent, som hoppade upp och ner och halvt hysteriskt berättade "Jag har varit uppe hela natten och skrivit arrangemang! Jag har aldrig arrat för stor orkester förut!"

Resultatet blev en av det sena sextiotalets eller tidiga sjuttiotalets (hur man nu vill) märkligaste plattor - det självbetitlade Bill Fay.

Bill Fays låtar är korta, oftast under tre minuter. Texterna är präglade av ironi eller svart humor - ibland nästan en sorts tonsatta vitsar. Kontrasten mellan det lilla formatet och de överväldigande, nästan svulstiga orkesterarrangemangen är ... inte som något annat man hört. Som att se en fullriggare sätta segel - i en damm i en park.

Ibland blir det bara konstigt; men stundtals fullkomligt magiskt. Som i The Room, eller i Goodnight Stan.

På omslaget till skivan är Fay förresten också fotograferad vid en damm i Hyde Park. Det ser ut som han går på vattnet, som en annan hippie-Jesus.

Bill Fay - Time of the last persecutionSkiva nummer två, Time of the last persecution, kom ut inom ett år, i början av 1971. Man kan inte låta bli att tänka "Vad har hänt med den här killen"? Ingen symfoniorkester; bara en skramlig elgitar, bas, trummor och piano. Texterna, brottstycken från ädre religiösa skrifter, vittnar om en religiös kris. På omslaget syns Fay, skäggig, galet stirrande i fjärran.

Och sen försvann han.

Alla utgick nog från att han var död, att han tagit livet av sig.

Fast efter så där tjugo år visade det sig att han faktiskt bara lagt av artisteriet och skaffat sig ett jobb.

Några beundrare som Jim O'Rourke och Glenn Kotche från Sonic Youth (bland andra) lyckades leta upp honom. 2003 spelade de in hans märkliga och profetiska Pictures of Adolf (kan laddas ner) som en protest mot Irakkriget. De fick också med Fay på scenen på ett par spelningar.

Bill Fay - Still some light2004 och 2005 kom ett par album med tidiga demos, klipp och några låtar som Fay spelat in med senare under 70-talet. Trots att det bara är fragment visar de vilken skicklig melodisnickrare Fay är.

Och, märkligheters märklighet, nu kommer Bill Fay med ett nytt album, efter 40 år: Still some light släpps 19 januari.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (2)


11 jan 2010
  Avdelare mellan text och datering  

Nakenscanning - i blindo

bild av nakenscanningNu införs nakenskanning på flygplats efter flygplats: Heathrow, Italien, Canada ...

Om man hade haft nakenscanning av passagerare på Schipol hade sprängämnet insytt i Omar Farouk Abdulmutallabs kalsonger nämligen varit väl synligt, och attentatet hade kunnat avvärjas innan flygningen.

Så går resonemanget. Men det är långt ifrån säkert.

Säkerhetsinspektörer på flygplatser använder en kolossal tid till att titta på bilder, som inte innehåller det de är satta att hålla utkik efter. 2004 fraktades 650 miljoner flygpassagerare i USA. Säkerhetskontrollerna hitade 598 handeldvapen i resenärernas handbagage. Det är grovt räknat en gång på miljonen.

Man kunde då gärna tro, att när något så oerhört avvikande som en pistol blir synligt på kontrollörens skärm, skulle han eller hon omedelbart upptäcka det.

Men det är snarare tvärtom. När vi letar efter något som vi faktiskt får se väldigt sällan, minskar nämligen vår förmåga att upptäcka det. "If you don't find it often, you often don't find it" formulerar Jeremy Wolfe, ögonläkare vid Harvard Medical School.

Fenomenet är välkänt hos radiologer - de läkare som granskar röntgenbilder för att hitta tumörer. I över 99 % av fallen finns det inga tumörer på bilderna. Men i den sista bråkdelarna av procent, med verkliga tumörer, så kan radiologer ändå missa vart tredje fall eller till och med mer - trots att cancerangreppet kan vara väl synligt. (Det upptäcker man när man i efterhand granskar plåtar för patienter som lagts in akut med utvecklad cancer. Tumören kan ha varit synlig i månader eller till och med år.)

Och samma fenomen drabbar förstås säkerhetsinspektörer.

Vid ett test 2002 missade säkerhetsinspektörer vid amerikanska flygplatser vart fjärde handeldvapen som gömts i handbagage. En uppföljning vid Newark-flygplatsen i New York år 2004 visad samma antal missar: 25 %. Det amerikanska Transportation Safety Administration säger att man nu har fått ner felprocenten, men vill inte avslöja hur hög den är, eftersom "resultaten inte lämpar sig för allmän kännedom". (Chicago Sun-Times, 19 oktober 2007).

Det är allstå skillnad på att synas och bli sett. Helkroppsskanning kan möjligen visa explosivt material mer effektivt - den gång på miljonen eller mindre, som en passagerar verkligen har det på sig.

(Tillverkarna säger visserligen nu att helkroppsscanning knappast skulle upptäckt det sprängämne som användes.) Men låt oss inte utesluta att maskinerna utvecklas.

Det förändrar dock inte hur hjärnan och ögonen fungerar hos dem som ska granska ytterligare sexhundrafyrtionio miljoner niohundranittionio tusen fyrahundra bilder eller så - där det inte syns någon sprängdeg längs med låret.

För tydlighetens skull: jag tycker förvisso det är bättre om man hittar en fjärdedel av alla bomber än inga alls. Det som intresserar mig är hur övertron på tekniken blir tydlig, och hur lätt man bortser från hur människan fungerar.

Faktauppgifterna här ovan är huvudsakligen hämtade från Jospeh Hallinans utmärkta bok Why we make mistakes från 2009.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (4)


09 jan 2010
  Avdelare mellan text och datering  

TV-såpan som föregrep SAAB-såpan

- Ingen ifrågasätter kvaliten på era bilar. Men ni säljer inte tillräckligt många bilar. (...)
- Det är åratal av mis-management som är problemet. (...)
- Nej, det blir inga fler lån.

Det är repliker som vi alla hört i det som allt fler nu öppet kallar "såpan om SAAB". Där finns också sista-minuten-räddningar, det är skumma bud från tvivelaktiga finansiärer, glada spekulanter ...

Men allt detta är faktiskt direkt hämtat ur en lite orättvist bortglömd tv-serie från början av 90-talet:

Chancer - brittisk serie

I BBC-serien Chancer kämpade bilföretaget Douglas Motors redan från första avsnittet mot nedläggning - trots stolta traditioner och teknisk kompromisslöshet.

Men så dyker en lycksökare och finansvalp - spelad av Clive Owen - från Londons finanskvarter upp. Genom insideraffärer och rena bluffar skakar han fram pengar ... men ska det hålla?

Chancer var en såpa, men ovanligt intelligent och välspelad såpa. Den var också startpunkten för Clive Owens karriär (Gosford Park, Derailed, King Arthur, Sin City, Elizabeth, med flera).

Serien sändes alltså i början av 90-talet. Där finns ytterligare ett skäl till att den känns obehagligt välbekant idag. I början av 90-talet kom den första spekulations- och finansbubblan, triggad av övervärdering av fastigheter. Den resulterade i den djupa svenska ekonomiska krisen 90-94.

Chancer gick i svensk tv (under en titel jag glömt bort); men finns numer på DVD. Den är av fina skådespelarinsatser, av Peter Vaughan, Lynsey Baxter och Caroline Langrishe. Leslie Phillips är fullständigt fantastisk i rollen som bankdirektören och finanshajen Jimmy Blake.

Susannah Harker, Lynsey Baxter, Peter Vaughan och Leslie Phillips var några av Clive Owens med- och motspelare i “Chancer”

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (1)


08 jan 2010
  Avdelare mellan text och datering  

Elvis 75 år: The king is rusty but he's not forgotten

Rostig neonskylt med namnet Elvis

Grattis Elvis, som skulle blivit 75 år idag.

Den mest aktuella Elvisfilmen idag är förstås Bubba Ho-tep, om hur en gammal Elvis på ett ålderdomshem i Texas tvingas bekämpa en egyptisk gengångar-mumie i cowboymundering ... tillsammans med John F Kennedy. En kultrulle!

Skylten finns förresten på Kutens bensin på Fårö.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (0)


19 dec 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Jästkongressen

ett glas med vatten

Det finns en kort novell som jag läste för många år sedan men inte kan hitta nu. Jag har för mig att den är skriven av den polske sf-författaren och cynikern Stanislaw Lem.

I ett vattenglas med sockerlösning håller en samling jästbakterier konferens. Problemet som avhandlas är att deras levnadsmiljö håller på att förstöras av en ökande halt alkohol. Talarna avlöser varandra. En del talar lugnande om att det nog inte är farligt. Andra är optimistiska om att det ska gå att lösa problemet. En upprörd forskare försöker från talarstolen väcka de andra genom att förklara att alkoholhalten ökar hela tiden medan konferensen pågår. De andra delegaterna försöker dämpa honom. Kort därefter når alkoholhalten i glaset 15 procent, och alla jästbakterier dör.

Det är väl ungefär så man kan känna för Köpenhamnskonferensen idag.

Bild: a glass of water - bright field with LED av mr.beaver/flickr under en Creative Commons-licens.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (2)


18 dec 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Meta

- Stadsteaterns biljettkassa, välkommen.
- Hej, spelar ni "I väntan på Godot" ikväll?
- Nej. Men i morgon spelas den säkert.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (2)


31 okt 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Baka en kattbajskaka på Halloween

kattbajskaka

Fy tusan ..! Jag letade efter något på Flickr och snubblade plötsligt över en hel rad bilder som den här ovan. Varför i hela friden lägger folk upp bilder på sina kattlådor - komplett med lämningarna efter uppenbarligen synnerligen magsjuka katter?

klc.png

Men det visade sig vara något annat: dokumentation av synnerligen lyckade varianter på "kitty litter cake" - en riktig höjdpunkt bland annan (låtsas-)äckel-mat på Halloweenfesten. Huvudingredienserna halvsmälta chokladrullar på en bädd av krossade småkakor ... i en ny, oanvänd plastbalja.

Här nedan finns till och med en YouTube film som visar hur man gör:

Glad Halloween!

Bilden överst av AlisonD1975.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (0)


16 sep 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Azerbajdzjanska bloggare åter inför rätta idag

Emin Milli och Adnan HajizadaIdag återupptas rättegången mot de azerbajdzjanska bloggarna Emin Milli och Adnan Hajizada.

Milli och Hajizada lockades i vad som allt mer framstår som en fälla på en restaurang i Baku i juli. Först blev de grovt misshandlade av två okända män. När de försökte anmäla händelsen för polisen blev de själva häktade för "huliganism".

Vid den parodiska rättegångens första del avvisade domaren Araz Huseynov försvarets begäran att få visa videoupptagningar från det påstådda "restaurangbråket". Försvarets klagomål på att advokaterna inte fått tillfälle att träffa sina klienter, och andra lagbrott som Milli och Hajizada utsatts för i processen, avvisades också.

I bästa fall kan vi följa dagens rättegång via Twitter. Men vid den första dagen beslöt rätten att hålla förhandlingen i den minsta möjliga salen i Sabail-distriktets domstol, uttryckligen för att begränsa antalet journalister och andra som skulle kunna bevaka den. Antagligen sker något liknande idag.

Jag är glad att även EU-minister Cecilia Malmström gett sitt stöd till de azerbajdzjanska bloggarna. Men det krävs mer! Märkligt nog har vi ännu inte hört någonting från det svenska Journalistförbundet - trots att organisationer som Reporters without borders kraftfullt tagit ställning för Milli och Hajizada.

Millis och Hajizadas satiriska presskonferens med en åsna på YouTube har nu spritts runt hela världen. Det var kanske inte vad de azerbajdzjanska myndigheterna räknat med.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (1)


15 sep 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Livaavgörande frågor i enstaviga sms

"Men istället för värdiga samtal reduceras deras livsavgörande frågor till enstaviga sms och stökiga mobiltelefonsamtal. Informationssamhällets baksida visar upp sig från sin sämsta sida: ju fler möjligheter att kommunicera - desto sämre hanterar vi dem. Kanske är det det som är allas vår läxa, att det är dags att vi betraktar våra teknikintensiva liv från sidan en stund. Möts vi för sällan irl (in real life)? Har våra mobiler ersatt det köksbord jag minns att min familj samlades kring för att prata om hur dagen hade varit?"
"Allt gick fel i deras isolerade värld". Ulrika By om de tonåriga mördarna i Stureby i DN (9 sep 2009)
Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (0)


04 sep 2009
  Avdelare mellan text och datering  

Vad har framtiden gjort för oss egentligen?

framtiden.png

Klimathot, peak oil, utfiskning ... ja, varför bry sig om framtiden?

En fortfarande aktuell satir från 1905.

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (6)


  Avdelare mellan text och datering  

På din sten

"Många äldre som gått bort får texter som
Snäll och god du alltid varit utan klagan smärtan bar
När blogggenerationen kolar vippen kommer det att stå i de där texterna: Du bar smärtan, men jävlar vad du klagade under tiden."
Annika Norlin filosoferar om dödsannonser i City (3 sep 2009)

Permalänk | Andra som länkat hit (0) | Kommentarer (0)


  Avdelare mellan text och datering  
Senaste kommentarer
JasonRix: motilium 10 mg ... (07 sep)
MiclSoigh: cymbalta buy on... (07 sep)
Curtisnus: allopurinol ora... (07 sep)
JudyRix: strattera for s... (06 sep)
Elwoodfrura: buy tadacip 10 ... (06 sep)
EdgarPug: cymbalta 20 mg ... (06 sep)
DavisSlicy: cymbalta rx cou... (06 sep)
TimothyHaw: diflucan online... (06 sep)
MiaRix: zofran over the... (06 sep)
TimothyHaw: 3 mg clonidine ... (05 sep)
LisaRix: anafranil price... (05 sep)
JaneRix: buy motilium uk... (05 sep)
JudyRix: buy silagra ... (05 sep)
NickRix: silagra tablets... (05 sep)
TimothyHaw: generic allopur... (05 sep)


Dagens Vi


HämtaAlternativ:


Sök
Arkiv


Kategorier


Senaste bilder


Jonas Söderströms porträtt
Blind Höna är Jonas Söderströms privata webblogg. Publicering på webbloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204. Du kan läsa något om mig under Skrot och korn.

Jag är verksam som informations-
arkitekt, utbildare och seniorkonsult på InUse AB, men min arbetsgivare har inget ansvar för de åsikter eller inlägg som återges här.

Min adress: jonas@kornet.nu

Bloggtoppen.seCreative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License.


Uppdateras med Movable Type 2.64


Blind Höna sidan 2: Nyligen publicerat


  På kornet  |  Korn av sanning  |  Guldkorn  |  Blind höna  |  Skrot och korn  |  Väderkorn