Kommentarer: Krig och tankeläsning

Läs gärna mitt inlägg om den forne DN-redaktören och tillika tankeläsaren Hans Bergströms ledarkolumn i DN i söndags.

http://supertrevligt.com/arkiv/2004_05_01_blog.htm#108599551489446314

Kommentar från J E Thelin, juni 1, 2004 07:25 FM

Postar mitt svar här i dina kommentarer oxå - så att du märker att jag försöker, i alla fall.


Jonas!

Det ligger i vårt egenintresse att gynna det irakiska folkets egenintresse. Det är alls inget ovanligt att den enes egenintresse också gynnar den andra.

Det är faktiskt hela idén med exempelvis marknadsekonomi.

Jag är naturligtvis ingen tankeläsare. Men jag imponeras av din retoriska figur...

Vad jag vill säga är att det inte förelåg någon konflikt mellan amerikanskt egenintresse och att göra det moraliskt rätta. Såväl friheten som Irak kommer att gynnas, om nu inte bristen på stöd från omvärlden/hemmaopinionen blir droppen som får kaosbägaren att rinna över.

Jag skulle gärna kunna läsa tankar, dock. Mer specifikt undrar jag hur många kritiska debattinlägg som formulerats i ditt huvud när FN (och i synnerhet Kofi Annan) undlät att avstyra katastrofen i Rwanda, eller Sverige undlåtit att bygga en koalition för militärt ingripande till stöd för fördrivna Sudaneser, eller när Ryssland undlät att bygga en koalition för att reda upp "problemet" i Tjetjenien.

Det är naturligtvis en helt icke-initierad gissning, men jag tror att det rätta svaret var noll.

Jonas, tror du verkligen inte på att USA vill upprätta en demokrati i Irak? Tror du att de vill stjäla oljan (och har du nån idé om hur det skulle gå till rent praktiskt)? Det är andra tankar jag skulle vilja läsa.

Slutligen: vägspärren.

Det finns regler i krig. När den ena parten, alltså Saddams armé, istället för att kapitulera väljer att ta av sig uniformerna och beblanda sig med civilbefolkningen (eller gömmer sina vapenförråd i bostadsområden), förorsakar de på grymmast möjliga sätt sin civilbefolkning oerhörd skada. Dessutom så ställer de den enskilde amerikanske vägspärrs-soldaten inför ett ohyggligt grymt öde. Han kunde inte annat än skjuta den stackars irakier som inte förstod att det var en vägspärr, eller hade stulit fordonet och inte ville stanna, eller var en icke uniformerad stridande på väg till nästa krigsförbrytelse, eller bara var en flykting.

Grymt. Jag hoppas, precis som du, att alla ansvariga döms för förbrytelserna mot Genevekonventionerna. Min gissning är att Saddam blir en av de första att åka dit.

Kommentar från gudmundson, juni 4, 2004 01:36 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter