Kommentarer: Arvsskuld

Håller inte med Ehrenberg alls. Som tjej har jag upplevt lika mycket förtryck från andra tjejer eller tanter. Har upplevt killar och män som mer stöttande och positiva i många situationer än tjejer. Tycker att männen har ett förtryck av varandra också.

Kommentar från Chadie, april 25, 2004 11:49 FM

Det där är en gammal beprövad metod. Visa lite kristen kärlek och arrangera en stening till döds i ditt kvarter!

Kommentar från Johan Svensson, april 25, 2004 12:15 EM

Hej,

Första gången för mig härinne på "Blind Höna", efter ett tips från Chadie (Chadie.nu) hos Monica ("Mitt Aktuellt").

Johan Ehrenberg (och ETC) känner jag till sedan länge. Min uppfattning är att Johan E har en rad bra åsikter! ETC tillhör ofta min lektyr.

Jag håller med om att Johan E den här gången verkar en aning...förvirrad. Jag gör det. Dock: visst finns det ett strukturellt manligt förtryck av kvinnor! Den grundtesen är självklar för iaf mig!

Men det betyder inte att alla kvinnor är "utan skuld".

Det betyder inte att alla män "bär skuld".

Och det betyder inte heller! - vilket är lite vad den Johan som kommenterat ovanför mig kommer in på - att det bara är att slänga ur sig ett antal mantran så att man sedan kan slå sig ned med kvällstidningen i lugn och ro (och glömma allt vad kvinnoförtryck heter, eftersom man "sagt/skrivit det rätta")...vilket väl (enl min uppfattning) lite är vad Johan E gör i sin artikel nu. "Skenhelighet" brukar det väl kallas? Eller håller Johan E på att bli lite gammal och trött?

Kommentar från Carina, april 25, 2004 11:47 EM

Har ETC en egen webb? De är inte en sajt på den världomspännade webben, då?

Att använda "webb" när man menar sajt, webbplats eller webbsida är bara onödigt förvirrande, om än helt i linje med många svenska förkortningar där bara det beskrivande förledet får stå kvar, istället för det grundande substantivet. Skillnaden mellan det här fallet och t.ex. "anabola" är att "webb" redan finns som etablerat ord, med en annan betydelse.

Jag köper ETC ibland, men när jag såg omslaget med nåt liknande det Ehrenberg skriver här så blev jag bara trött. Det är en sak att provocera för att väcka debatt, men det är en helt annan att gå på så hårt att man får alla som står ens nästan på samma sida (i detta fall de som är emot kvinnoförtryvk av män) att se ut som idioter per association.

Kommentar från J E Thelin, april 26, 2004 05:06 FM

herregud kan folk sluta kommentera saker de inte har någon aning om. Johan Ehrenberg är en fin människa som faktist kämpar emot saker som sexism och rasism i vårt samhälle!
Ett förtryck mot kvinnor i samhället innebär inte att alla män medvetet förtrycker kvinnor. Det är klart att både män och kvinnor förtrycker kvinnor eftersom det är inbyggt i systemet. Men faktum kvarstår att det är män som tjänar på den värld vi har idag där kvinnor ej har samma rättigheter, ej tjänar lika mycket pengar och får utstå fruktansvärda omskärelser, våldtäkter, trafficking våld i hemmet o.s.v. för att bryta ner detta så enkelt som jag kan. Försök inte att sätta er över flera års forskning. Män är inte idioter men har SJÄLVKLART ett ansvar och en arvsskuld som man inte kommer ifrån. Precis som vi vita har i förhållande till andra raser och det skäms jag inte för att säga eftersom jag tar mitt ansvar.

Kommentar från ellen, december 6, 2005 01:08 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter