Kommentarer: Jag förstår inte

Jag är inte så insatt i det hela så jag ska kanske inte kommentera, men efter de rapporteringar jag har läst så kallas självmordsbombaren i Feilers installation "Snövit". Det finns väl knappast någon figur som förknippas med mer med oskuld än just Snövit. Läste även på någon sida, att på en vidhängande text till installationen, så berättas det om hur självmordsbombaren bröts ned av sorg när hennes man dödades i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor. Kan kanske tolkas som ett försök att ursäkta vad hon gjorde. Så nog är det hela politiskt laddat.

Kommentar från Nicke, januari 19, 2004 09:13 EM

Så här skriver "Corren" och det stämmer också med den uppfattning jag destillerat fram för mig själv ur den uppsjö av artiklar som kommit:

"Att installationen på Historiska museet placerar terroristen och dennes offer i samma kategori av oskyldiga är uppenbart... . Generalsekreteraren för konferensen, Krister Kumlin, säger med anledning av det inträffade att "alla är offer", alltså både terroristen och hennes offer. Det där är en vanlig klyscha vars humanism i själva verket är skenbar, förled-ande och kränkande. Det ligger ingen humanism i att likställa de tjugo söndersprängda offren med deras mördare "Snövit"."

Kommentar från Bengt O., januari 19, 2004 09:30 EM

Just begreppet "Snövit" är väl i så fall nyckeln.
Men skulle Sharon - som ju inte är rädd för att spilla fiendeblod - då gilla om vi lät båten med hans porträtt låna namn av godhetens riddare, "Prins Valiant"?

Egentligen gillar jag inte såna här hypotetiska jämförelser - men skulle den palestinska myndigheten protestera mot en sådan "hyllning"?

(Nicke: texten innehåller raderna "Hon tog sig i hemlighet in i Israel, rusade in i en restaurang i Haifa, sköt ner en säkerhetsvakt, sprängde sig själv och mördade 19 oskyldiga civila" - vilket åtminstone gör att jag har svårt att entydigt tolka det som en hyllning.)

Kommentar från Jonas, januari 19, 2004 10:27 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter