Kommentarer: Reaktionär mysticism är inget alternativ

Men det stämmer ju: afrikanerna har ingen kultur att tala om. Vad har de naagonsin aastadkommit?

Kommentar från ajje, oktober 31, 2003 04:29 EM

Världens första skriftsystem (ett av dem, om man ska vara petig), pyramiderna, konungarnas dal... japp, Egypten hör till Afrika. Till exempel.

Kommentar från Jonas, oktober 31, 2003 05:04 EM

Du har ett beundransvärt tålamod med idioter.

Kommentar från Thorvald, oktober 31, 2003 06:37 EM

Ja, men vad för nyttigheter har kommit fraan Afrika söder om Sahara? Bortsett fraan bananer och andra frukter?

Kommentar från ajje, november 1, 2003 01:54 EM

Du glömde att nämna att afrikanerna saalde varandra till baade araber och européer/amerikaner. De är inte saa oskyldig som du tror. Därtill fanns det inga skriftspraak i det svarta Afrika förrän paa 1500-talet. Civiliserat ...

Kommentar från ajje, november 1, 2003 03:33 EM

Varför ska man ha tålamod med rasister? Därför att när de låter mun gå ser man vad de tänker.

Det spelar ingen roll vilka "nyttigheter" ett folk, ett land eller en kontinent har levererat. Det spelar ingen roll om de har ett skriftspråk eller inte. Det spelar ingen roll hur "skyldiga" eller "oskyldiga" de är.

Det handlar om människovärde, och människovärdet kan inte vägas mot tekniska landvinningar, formen på näsan; inte ens motgrymheten i en persons gärningar. Människovärdet är något som tillkommer alla - utan undantag.

Men det var vad de vita kolonisatörerna i Afrika förnekade ursprungsbefolkningen. Det är vad mystikerna förnekar de svarta när de hävdar att de är "som barn" eller fria vildar i urskogen.

Rasisten kommer alltid att kunna hitta något som "de" inte har - rätt sorts kläder, järnvägar, bilfabriker, nobelpristagare, kabelteve - vilket ger honom skäl att beröva dem deras rättigheter.

Rasisten kommer alltid att försöka påstå ett helt folk (!) skulle vara "skyldigt" till något - våldta vita kvinnor, utgöra en ekonomisk världskonspiration eller vara landsförrädare.

Och han kommer att vilja styra diskussionen dit. Man bör vara observant på hur rasisterna, så fort de blir bemötta, hoppar till en annan tuva. Från "Afrika" till "svarta Afrika". Från "kultur" till "nyttigheter" till "skuld" till "civilisation".

Alla sådana argument tjänar i slutänden bara ett syfte: att ge svepskäl för att kunna förneka dem han inte tål deras rättigheter, lägga beslag på deras tillgångar, och - om det slutligen behövs - beröva dem livet.

Kommentar från Jonas, november 2, 2003 08:28 FM

Antroposofin är inte "djupt konservativ". Antropsofin är _extremt radikal_. En i mängden av världsfrånvända, idealistiska liberala/socialistiska irrläror, syftande till civilisationens undergång. I intellektuellt hänseende står den på samma nivå som marxismen. Skall man bjuda antroposofin något som helst effektivt motstånd, så duger det inte med den lallande idealisering av 'den ädle vilden', som är det enda som den Rousseau-rapande svenska vänstern förmår.

Kommentar från Bo Wallin, november 2, 2003 11:33 EM

Saa du tycker det är legitimt att skylla det svarta afrikas efterblivenhet enbart paa européernas handlingar? Har du ens varit i Afrika?

Kommentar från ajje, november 4, 2003 02:17 EM

Goddag yxskaft.

Kommentar från Jonas, november 4, 2003 08:46 EM

Nej, med andra ord.

Fortsätt du att bajsa fram förenklingar.

Kommentar från ajje, november 5, 2003 05:18 EM

Och du behöver inte titta på i fortsättningen.

Kommentar från Jonas, november 5, 2003 09:04 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter