Kommentarer: Concorde bye bye

Vad gäller prestigeprojekt så bleknar väl det mesta i jämförelse med fransmännens hangarfartygsbygge.
http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2001/03/11/wfra11.xml

Kommentar från Xipe, oktober 3, 2003 12:29 EM

3G ligger ju nära till hands...

Kommentar från Tommy, oktober 3, 2003 03:00 EM

"Få kommunikationssakkunniga vågar OPÅSTÅ att det finns något behov av civila överljudsplan."

Sedär, ett ord för grupptrycket att uttala sig till stöd för något vare sig man tror på det eller ej.

Kommentar från Tommy, oktober 3, 2003 03:03 EM

Vad sägs om kloning av djur för köttproduktion? Inte kanske så mycket för prestige-aspektens skull (och jag har inte de där moraliska synpunkterna på det heller) ...

... men för att det verkar vara ett teknik-dumt sätt att lösa något som inte varit något problem på hundratals miljoner år (sexuell reproduktion).

För några dagar sedan visades ett inslag i SvT:s Aktuellt om hur klonade kalvar tydligen redan börjat användas i livsmedelsproduktionen.

Några filmklipp visade kor och studiebesökare (som bjöds på hamburgare - klonad?) på någon farm i USA. Några svenska experter fick genmäla om vikten av att bevara genetisk variation.

Vad jag saknade var svaret på "varför?". Varför föda upp köttfärs genom kloning, istället för på naturliga väg?

Blir det verkligen billigare? Eller vill man bevara den exakta smaken av köttet hos kossan Rosa?

Någon som vet?

("opåstå". Vilket märkligt skrivfel. Jaja, nu är der rättat. Tack Tommy.)

Kommentar från Jonas, oktober 3, 2003 05:12 EM

Tunneln genom Hallandsåsen.

Det tar emot att säga det eftersom jag egentligen är för projektet.

Det ursprungliga beslutet togs på ett extremt bristfälligt geotekniskt underlag (f.ö. av en GD som när han befordrats till en tyngre GD-post uttalade att hans enda ambition var att effektuera politikernas beslut).

Därefter har fler inkompetenta byråkrater och ingenjörer än vad jag trodde fanns i hela Sverige varit inblandade i projektet, vilket resulterat i den ena katastrofen efter den andra.

Trots detta görs inga seriösa omprövningar av projektet. Jag tror banne mig att det hade varit billigare och mindre miljöstörande att bygga en ramp över åsen.

Kommentar från Thorvald, oktober 3, 2003 09:37 EM

How about manned space travel? After the Columbia disaster, there should be no doubt about the expense and danger. There is hardly a thing that astronauts can do, that couldn't be accomplished cheaper by robots. "We have to continue the exploration of space." Huh! Riding around in circles around our little planet is hardly exploration of space. Especially when contrasted with the accomplishments of the deep space programs. I believe that it is all about prestige. And now the chinese are getting into it also.

Kommentar från pehr, oktober 3, 2003 11:34 EM

Ska man vara petig så fick ju Concorden en efterföljare, nämligen i det sovjetiska Tupolev Tu-144. Det flög visserligen före sin västliga motsvarighet, men brukar påstås vara ett rent plagiat till stor del baserat på stulna ritningar. I och för sig måste jag erkänna (utan att kunna alla detaljerna) att det där med stölden låter lite överdrivet. Säga vad man vill om sovjetsamhället i stort, men ett plan av denna typ är ju knappast större ingenjörskonst än att folk som kan skicka ut rymdfarkoster skulle klara det på egen hand.

Kommentar från Mikael Parkvall, oktober 14, 2003 03:37 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter