Kommentarer: Att räkna på sin räkning

Visst går det att skapa ett jämförpris. Man hittar på en eller flera typiska användare (eller som du skulle säga: personas) som ringer så många minuter på dagen, så många på kvällen etc.

Alla människor kommer inte att passa in på dessa typanvändare. Men vi kommer ändå att få en betydligt klarare bild av hur priserna ligger hos de olika bolagen genom dem, än vi får i dagens prisdjungel.

Detta har för övrigt redan gjorts med taxipriserna i Stockholm, där numera alla bilar är tvungna att ange hur mycket en typisk resa med dem skulle kosta.

Kommentar från Tommy, september 26, 2003 09:01 FM

Hmm, jo, kanske. Jag kan ju inte neka till att typanvändare är nyttiga, när man ska utveckla saker.

Många tidningar brukar ju ha sådana "typer" när de ska förklara hur skatteförslag eller liknande slår: Om du "är" en tvåbarnsfamilj som bor i villa, och har ett barn på dagis och ett på fritids... Om du är pensionär med si eller så ATP...

Hur pass bra är de egentligen? Brukar de stämma? Kan de ge vanliga konsumenter meningsfull information om prisjämförelser? Och hur kan man lagfästa hur de ska utformas? (Vi får väl snart se.)

En risk kan i alla fall vara att de konkreta detaljerna döljs av sammanfattningen. Då har egentligen inte konsumenten blivit kunnigare, utan beroende av ett mellanliggande tolkningslager.

Det kanske är bättre än det är nu. Men jag skulle hoppas på att man också försöker öka konsumenternas kunskap om själva mekanismerna bakom priserna.

Kommentar från Jonas, september 26, 2003 09:32 FM

Jeg fatter ikke hvorfor der ikke findes noget lignende www.teleprisguide.dk her i Sverige? På denne udmärkede danske hjemmeside behöver man ikke identificere sig med nogen bestemt forbrugertype; man kan detaljeret specificere sit forbrug, og få en klar oversigt over, hvad det koster hos hvert enkelt selskab. Det kan vel ikke väre så svärt at lave en lignende service i Sverige?

Kommentar från Birgitte, september 26, 2003 04:04 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter