Kommentarer: Gör bloggare av lånarna

bibsam är ett litet ställe med pengar ibalnd åtminstonde även de inte ville ge mig och Erik pengar att utveckla en omvärldsblogg på biblioteket vi jobbade på fast deras formulering för bidrag är:"BIBSAM fördelar bidrag till utvecklingsprojekt. Bidrag ges till projekt som är av allmänt intresse för informationsförsörjningen till högre utbildning och forskning." fast det kanske kan ske inom den sfären först, som ett pilotprojekt. Det måste väl vara intressant även inom universitetsvärlden, lite som en impactfaktor eller något.(bara spånar)
Svensk biblioteksförening (http://www.biblioteksforeningen.org/) har projektbidrag men inte just nu. Och där tog mina projektbidragsideér slut...

Kommentar från malin, september 22, 2003 09:56 EM

Ett problem är att de flesta svenska folkbibliotek använder sig av färdiga bibliotekssystem, som Book-IT, till exempel, där webbversionen är hårt knuten till det administrativa systemet, och min gissning är att det skulle bli svårt att "haka i" en extern produkt - bibliotekssystem är ofta väldigt slutna med få möjligheter till öppna lösningar. (Men jag är ingen expert på detta). Fast idéen att lägga till en social aspekt på en bibliotekskatalog är så bra att BTJ (som producerar Book-IT bland annat) borde vara intresserade ;-)

Fast å andra sidan, om man bortser från en kollaborativ filtreringsfunkion ā la Amazon (vars nöt nog blir svårt att knäcka), så skulle en blogg- och recensionstjänst vara möjlig, med utgångspunkt från ISBN-numret som skulle vara länken mellan katalog och recensionstjänst.

Jag har svårt att se att en sån tjänst *inte* skulle vara användbar, dels för läsare/användare som vill hitta nya saker att läsa, men också för till exempel läsecirklar eller skolklasser som vill/ska skriva om sina läsupplevelser.

Systemet skulle naturligtvis också kunna ha ett sätt för användarna att betygsätta "recensenterna" ("var den här recensionen användbar för dig?"), som skulle fungera uppmuntrande för skribenterna.

Det finns ju hur mycket som helst man skulle kunna göra! :-)

Kommentar från Erik, september 23, 2003 04:20 EM

Idén är jättebra.

Vi får väl vänta tills det att någon av de som fattar det här med social software hamnat på någon beslutsfattande position någonstans.

Kan man inte söka pengar från kulturrådet eller liknande finansiärer för en lösning som är allt det ni snackat om, fast inte nödvändigtvis inbyggd i ett biblioteks datasystem? En slashdot.org-för-böcker?

Eller sälj idén till Lunarstorm. Lunarkidsen kanske läser en massa böcker.

Kommentar från Gustav Holmberg, september 24, 2003 08:56 FM

Nästan relaterat från Computer Sweden idag: "Webbokhandeln Bokus har köpt system från Avail Intelligence. Syftet är att förbättre hanteringen av kunderna, bland annat vad gäller vilka produkter som exponeras för varje kund. Avails system används för att beräkna vilka produktkategorier som kan vara intressanta för olika kunder. Systemet har använts under fyra månader. Under den perioden har försäljningen ökat med fem procent och kunderna stannar längre på webbplatsen och tittar på fler produkter."

Kommentar från Erik, september 24, 2003 04:36 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter