Kommentarer: Utforska biblioteken

På "mitt" bibliotek har de ofta utställningar i form av att en person tipsar om femtio olika böcker. Jag var en av dem som hade en lista i somras. Böckerna fick ligga på ett bord i närheten av lånedisken och inom två dagar var alla femtio böckerna utlånade.

Själv tycker jag synd om de böcker som har en författare på "M" och "N" för de står längst ner på en hylla som befinner sig längst bort i biblioteket.

Kommentar från EvaP, september 20, 2003 01:30 EM

Bra med en påminnelse att man inte behöver bygga digitala system för allting. (Jonas gillar enkla lösningar, också.)

Kommentar från Jonas, september 20, 2003 04:04 EM

Det där var en fin idé för biblioteken. Om man dessutom kort presenterar den tipsande personen och lägger en lapp brevid varje bok (med kort motivering varför den är intressant) skulle det vara ett riktigt bra.

Det här med bibliotek och Amazon-liknande system diskuterade jag igår med en bibliotekarie och det största problemet är ju att dom inte får registrera vad en person läst. Åtminstone här i Finland. Men olika tipsliknande system kunde man säkert ändå använda. Dessutom torde biblioteken ha information om vilka böcker inom en viss klass är populära och det kan tyda på att dom böckerna faktiskt är bra.

Det var en bra artikel du skrivit. Ett annat exempel på webbsajt där man lätt glömmer det ursprungliga ärendet och börjar forska andra ämnen är någon intressant wiki. Här är det ofta tät länkning och intressanta ämnen som gör att man hittar annat intressant. På Meatball Wiki finns ett intressant dokument om olika 'indexing schemes' för wikis : http://www.usemod.com/cgi-bin/mb.pl?IndexingScheme .

Kommentar från Peter Löfgren, september 21, 2003 07:18 EM

Erik tipsade om en artikel om just social navigering i ett inlägg på Barken, http://mymarkup.net/workshop/arkiv/002538.php#002538 straxt innan mitt inlägg om bibliotek och Amazon. (Jag måste bli bättre på kopplingar)
Artikeln är från Ny teknik,"Spåren styr dig på nätet"
http://www.nyteknik.se/art/29945

Kommentar från malin, september 21, 2003 09:25 EM

Det är samma sak i Sverige, biblioteken får inte spara historiken för en kund. Enligt vad jag fick höra när jag fick lära mig denna regel, så var det ganska vanligt förr att tidningar bad om lånehistorik för tex kända personer. Dessa användes enligt källan att skriva "sommarläsningsreportage". Någon gång var det någon som protesterade och så kom denna regel till.

Men den otekniska varianten låter jätterolig! Eventuellt passar den inte så jättebra på just mitt bibliotek. Om du älskade Polits "essentials of nursing research" så kommer du förmodligen även att gilla "Enkätboken" av Jan Trost. Eller?

Kommentar från Anna, september 22, 2003 01:43 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter