Kommentarer: Skickliggöra

Självklart är jag här. Och läste inlägget med ännu större intresse än normalt. En första gissning är ju att ordet skulle förekomma i självaste bibeln, men då hade man ju å andra sidan fått fler än 66 träffar.
Till skillnad från dej slog jag även i SAOB, och där finns det -- till skillnad från SAOL -- med. Första belägg är från 1888 i "Undersökning af Sveriges högre flickskolor. Underdånigt utlåtande". Och redan ett sekel senare skriver SAOB att ordet "numera [har] ngt ålderdomlig prägel". Ska se om jag hittar nåt mer.

Kommentar från Parkvall, september 19, 2003 05:21 EM

Nu har jag tröskat igenom en del ytterligare material. Kollade tex Strindbergs samlade alster (inklusive hans brevväxling), och Strimpan verkar aldrig ha använt ordet i skrift.
Under åren 1995-1998 har ordet (inklusive dess böjningsformer) använts en endaste gång i svensk press, nämligen i en artikel skriven med anledning av centerpartistiske fd socialministern Rune Gustavssons 80-årsdag. Dessförinnan är materialet inte lika komplett, men inga träffar blir det där heller.
Så frågan som naturligt inställer sej blir därmed: Är Rune Gustavssons gratulant pingstvän eller åtminstone aktiv kristen? Tja, den första åtgärden blir såklart att googla vederbörandes namn, och vad hittar man då det i för kontext? Jo, som vice ordförande i Riksförbundet för kristna homosexuella!!! På sin egen hemsida säjer han sig tillhöra Missionskyrkan!
Vår nuvarande kunskap antyder med andra ord att ordet inte är begränsat till bara pingstvänner, utan att även missionsförbundare kan ta det i sin mun.
Det här var tammefan nåt av det märkligaste jag har varit med om på länge. Förslag på hur vad man kan tänka sej för vidare efterforskningar mottages tacksamt.

Kommentar från Mikael Parkvall, september 19, 2003 05:39 EM

Fan, jag som lejautade så stiligt. Får man inte använda HTML-taggar här? Ni får tänka er nåra ord som kursiverade och nåra som fetstilta. Dom bra orden.

Kommentar från Mikael Parkvall, september 19, 2003 05:43 EM

Träffarna på Google pekar ju inte bara på pingströrelsen, utan på en del andra samfund (t.om. svenska kyrkan) också.

Av de sekulära sidorna är två från 1999 - ingen tidigare. Jag har inte kollat om det går att få fram datum från alla de kristna sidorna, men kanske har ordet börjat användas i slutet av 90-talet i vissa kristna grupper?

(HTML: publiceringsverktyget Movable Type ger en ett val - antingen, tillåt HTML-taggar, eller låt URL:er skrivna som http://kornet.nu/blindhona/ automatiskt bli länkar. Inte båda. Jag har valt det senare - fast jag har faktiskt inte kollat om det funkar...)

Kommentar från Jonas, september 19, 2003 06:00 EM

Jag kan bara inte släppa det här. Första belägget i SAOB var som sagt från 1888 (och då var det koppling till utbildningssektorn). Men sen har vi oxå nåra tidiga religiösa belägg:

1896: http://www.lysator.liu.se/runeberg/biblobok/
1906: http://www.algonet.se/~allan-sv/SIDA81.HTM
1933: http://bibeltemplet.net/bartle1.html

Sålunda kan vi åtminstone skrota teorin om ett 1990-tals-urspung i religiösa kretsar.

Kommentar från Mikael Parkvall, september 20, 2003 02:40 EM

Artikeln från 1933 är ju en översättning. Undrar vilket ord som används i det engelska originalet?

Jag tror inte Lewi Petrus-belägget är från 1906. Det förefaller vara ett citat ur en bok som han utgav 1953 ("Medan du stjärnorna räknar") om den upplevelse han hade 1906.
Intressant dock att det var ett möte med en engelsktalande predikant. Månne ursprunget till denna "sekteristiska" användning är ett engelskt ord som blivit överatt med "skickliggjord" i Sverige?

Lite längre ner på samma sida t.ex. finns ordet "helöverlåtelse". Googla det och alla 17 träffarna är religiösa (vilket spontant känns mindre överraskande). Men jag kan tänka mig att det kan vara en översättning av till exempel "total committment" eller ngt liknande.

Jag hittar inte ordet via länken till projekt Runeberg?

Kommentar från Jonas, september 20, 2003 04:02 EM

Jag var visst lite slarvig där -- både med dateringen och med Runeberg-länken. http://www.lysator.liu.se/runeberg/biblobok/0521.html ska det vara.

Kommentar från Mikael Parkvall, september 20, 2003 04:44 EM

Den bibliska ordboken citerar M'Cheyne - info om honom finns här:
http://web.ukonline.co.uk/d.haslam/m-cheyne.htm

En del av hans verk tycks finnas digitaliserade; det finns ett index på webbplatsen. Kanske skulle man kunna söka sig fram till motsvarande ord i det engelska originalet den vägen.

Kommentar från Jonas, september 20, 2003 05:16 EM

Det här är verkligen toknördigt, men ganska spännande ändå. Nu har jag hittat mostvarigheten hos M'Cheyne. Den relevanta passagen lyder:

Ah, how often is it taken down before the soul is made meet for the inheritance of he saints in light

Och blir på svenska alltså:

Huru ofta tages den icke ned, innan själen blifvit skickliggjord för de heligas arfvedel i ljuset!

Vet inte om man blir så mycket klokare av detta, dock.


Kommentar från Mikael Parkvall, september 20, 2003 05:28 EM

För att återgå till den mer allmänna frågan: finns det andra, kända, ord av den här karaktären?

Kommentar från Jonas, september 20, 2003 05:39 EM

Kanske har jag hittat en till?

Ibland är det fortfarande svårt att glömma upptäckten av "skickliggöra", i synnerhet om man smurfar på Hönan.

Av nån anledning slog det mej idag att jag när jag var liten (eller åtminstone bra mycket mindre än jag är idag) gick i en _pysselgrupp_. Detta var i Det Goa Gôtteborj under 1970-talets allra första år. Det är inte ofta man hör ordet "pysselgrupp" idag. Finns det?

En googling ger 39 träffar - undantaget sidor som inte går att komma åt (och inte heller finns cachade hos Google). Det var ju inte mycket. Men:

Av dessa är 11 förekomster från uttryckligen kristna sajter. Det blir typ 28%. Kanske är 28% av alla svenska sajter kristna, vadvetjag. Men det låter mycket i mina öron.

Fyra är från panschis-forum, vilket känns hyfsat kompatibelt med den religiösa profilen. Ytterligare en sida är avsedd för hjärtålungsjuka, och dom är väl också i allmänhet till åren komna (och därmed bombisbergis tokkristna). En vardera är "moderat" och "helnykter", vilket åtminstone i min fördomsfulla värld ökar chansen för gudstro eller åtminstone - i likhet med pensionärsskap - kulturkonservatism.

Sen finns det såklart ett gäng sajter som inte kan klassificeras alls, men den enda andra klara kategori som kan urskiljas är…. Unga Örnar! Jorå, ungsossarna har också pysselgrupper. Kan det vara Broderskaparna som ligger bakom?

Och visst - min Goa Pysselgrupp i det Goa Gôtteborg på Det Goa Sveriges Goa Framsida var såklart fetkristen. När jag städade (sic) en smula för ett par år sen hittade jag en pysselbok från sagda pysselgrupp. Oftast ombads man antingen klistra in bilder av apostlar man hade tillhandahållits, eller rita sin egen uppfattning av hur det ena eller andra undret hade gått till. Men på sidan "Här kan du själv rita vad just du tycker att vi har Jesus att tacka för" hade jag med en självklarhet som jag misstänker att endast en fyraåring kan prestera gjort noggrannast möjliga avbildningar av de brandbilar (givetvis stavade "brammbilar") som setts i trakten… Eftersom man har hört att Jesus tydligen ska vara en grym kille så måste ju rimligen det koolaste man kan föreställa sej vara hans verk - med andra ord brandbilar.

Kommentar från Mikael Pakvall, juli 20, 2004 12:30 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter