Kommentarer: Några ändringar på Blind Höna

Jorå, Din XML fungerar. Men jag visste inte att den fanns förrän nu. Jag använder NewsGator och skriver mina RSS-feeds för hand. Kan ej använda å,ä,ö.
Jag är skeptisk inställd till RSS. Om man läser hundra blogs varje dag kan jag förstå att det är ett måste. Men om hela posten finns i ens Newsreader behöver man ju inte gå till hemsidan ifråga vilket jag tycker är synd. Du har tydligen löst det genom att bara ha första meningen och därigenom "tvinga" läsaren tillbaks till "Blind Höna." Själv går jag ett steg längre och skriver bara en speciell "teaser" i förhoppning om att det skall locka någon att läsa vad bidraget handlar om.
Jag har ingen aning om ifall det funkar eller inte. Men i vart fall kommer en "rss" ikon upp på "weblogs.se" och kanske kan det locka någon att "prenumerera."
Lärjungen är förvisso icke mer än mästaren men kanske Du skulle "annonsera" din XML litet bättre? Å andra sidan har Du kanske tillräckligt med läsare ändå...(OBS avundsjuk ironi OBS)

Kommentar från Bengt, augusti 28, 2003 10:19 FM

> Du har tydligen löst det genom att bara ha första meningen och därigenom "tvinga" läsaren tillbaks till "Blind Höna."

Öh, nej, jag har faktiskt inte gjort några val. Det där är något som Movable Type genererar, och jag har inte ändrat det.

Det finns mycket man ska hinna i livet, och jag vet inte om jag vill fördjupa mig i RSS-feeds just nu. Det är lite därför jag frågar också: finns det många som använder den? Borde den funka annorlunda?

Kommentar från Jonas, augusti 28, 2003 10:49 FM

Då och då dyker det upp en ny teknik som lovar att fixa informationsöverflödesproblemet - att vi har mer som vi vill/borde läsa än vad vi hinner med.

Några frälsartekniker: Usenet, Webben, PointCast, webbloggar...

Utan undantag är dessa lösningar ompakteringar av informationen. Och utan undantag har de mötts av stor entusiasm, som sedan mattats av när folk insett att bara för att saker kommer i ny form så är det ändå samma mängd information som skall läsas, och även om en del tekniker har vissa fördelar så är det ingen avgörande skillnad.

Det senaste är RSS. Entusiasmen är stor. Men innehållet är detsamma...

Kommentar från Tommy Sundström, augusti 28, 2003 03:17 EM

Jonas: flödena funkar fint till stor del (i SharpReader). Men titeln "Blind Höna" visas inte korrekt. Kanske kan du lösa det genom att lägga till ett encode_xml="1"-attribut på title-elementet. Nu läser jag förvisso inte din blogg genom RSS-läsare, eftersom du pingar weblogs.se, men om jag inte gjorde det skulle jag tycka att det var bra med hela inläggen i dina flöden. Du fixar det genom att byta ut <$MTEntryExcerpt$> mot <$MTEntryBody$> för <description>-taggen så skrivs hela inlägget ut, snarare än ett utdrag på 20 ord.

Att föredra är att faktiskt, som Bengt skriver, använda Excerpt-fältet i MT för att skriva en *sammanfattning* av inlägget som en teaser. (Jeffrey Zeldman gör det). Då blir man tvungen att besöka webbplatsen med den kontext som det innebär. Precis som med e-post är det viktigt att skriva bra titlar också, men det säger sig självt.

Tommy: du har rätt, det är många som skriker högt om fördelarna med RSS, framför allt från marknadsföringshåll, nu när e-post verkar självdö. Men än så länge tycker jag att det fungerar förvånansvärt bra, och jag skulle knappast klara mig utan det. Jag prenumererar på en 250 bloggar och nyhetssiter via RSS och bygger en egen tidning varenda dag. RSS-läsarna kan definitivt göras bättre, det är bara att vänta. Men tillgången till RSS nu måste väl ändå vara större än vad PointCast någonsin var? Och det är ett resultat av "gräsrots"-publicering snarare än ett top-down-alternativ. Det krävs inga professionella verktyg för att varken skapa det eller läsa det. Och bloggar är ju bara webben tagen till sin spets, men på ett ganska strukturerat sätt.


Kommentar från Erik, augusti 28, 2003 09:03 EM

Erik: Kanske lät jag för negativ. På samma sätt som de andra teknikerna funnit sin nisch och varit till god nytta där när väl hypen lagt sig, så är jag övertygad om att RSS kommer att mejsla ut sin roll där det är nyttigt. (Undantaget är PointCast som dog helt, men det var ju en teknik som byggde på den hjärndöda idén att visa informationen på folks datorer när de inte använde dem...)

Det är bara nyhetens entusiasm som jag blir litet trött på. T.ex. http://www.editorandpublisher.com/editorandpublisher/features_columns/article_display.jsp?vnu_content_id=1963664

Kommentar från Tommy, augusti 28, 2003 09:12 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter