Kommentarer: Tankens stuff

Här är ett utdrag ur boken publicerat i Time magazine:

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1659772,00.html

Boken (eller åtminstone det här utdraget) verkar handla om pragmatik -- ett superintressant område tycker jag. Andra böcker att hålla utkik efter området: Givóns "Mind, code and context" (från typ 1987) eller böcker av S I Hayakawa (från 50-talet).

Intressant hur pragmatiken ofta verkar drabba forskare på deras ålders höst. Som att man fascineras de första åren av det språkliga systemet, och sen inser att det är intressantare att koppla ihop språket med hur man faktiskt använder det...

/Simon

Kommentar från Simon Winter, september 10, 2007 11:03 FM

Att pragmatiken "verkar drabba forskare" först "på deras ålders höst" har nog mindre med intresse att göra, utan istället betydligt mer med hur man tvingas arbeta som ung och karriärinriktad forskare. Detta inte minst i de länder som har ett "publish or perish"-klimat, vilket torde omfatta de flesta vid det här laget.

Det är helt enkelt genomförbart att bygga upp en forskningskarriär genom att "intressera sig" för någon väl avgränsad, esoterisk detalj av det språkliga systemet, med konsekvensen att det är de äldre, väletablerade forskarna (läs: tenured professors) som har förmånen att få ägna sin tid åt mer omfattande, diffusa och kanske även spekulativa ämnen.

En högst pragmatisk inställning, med andra ord.

Kommentar från Martin Howard, september 17, 2007 01:26 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter