Kommentarer: Economists diagram över svensk ekonomi

Principiellt håller jag med dig. Det här är ett propagandistiskt ofog för att få något att framstå värre än det är. Mark Twain visste vad han talade om i sitt berömda citat.

Men i det första exemplet tycker jag inte att de gör så fel. Eftersom jämförelsen är med genomsnitts-GDP så hade 100%-linjen lika gärna kunnat vara noll, och kurvan pendlat några procent plus och minus. Allt beror på vad som anses vara baslinjen. Men visst, genom att ändra skalan kan man få vilken struntförändring som helst att se ut som ett ras.

Kommentar från Hans, september 15, 2006 11:55 FM

Jag har egentligen sedan länge slutat att rota i sådana här saker så jag borde väl egentligen inte yttra mig. Men vad gäller skillnaden mellan GDP/capita till officiella växelkurser eller som ppp (vilken alltså är betydligt större för Sverige än för andra länder) är det väl troligt att en stor del beror på ineffektivitet inom den *privata* sektorn, i form av bristande konkurrens, karteller och prisöverenskommelser. Vad diagrammet "Public failure" beträffar står jag ytterst förundrad: The Economist säger att det är notoriskt svårt att mäta produktiviteten inom offentlig sektor men bryr sig inte ens om att berätta hur man gjort i det här fallet. Normalt sett lägger man ju bara till ett schablonantagande till summan av offentlig konsumtion. Det verkar onekligen mysko att USA (!), Schweiz och England (!) skulle ligga i topp vad gäller den offentliga sektorns effektivitet - USA med sitt värde på "1.0" t.o.m med maximalt möjliga värde - en uppgift som troligen skulle förvåna amerikanska genomsnittsmedborgare för att inte tala om låginkomst- och bidragstagare.

Public failure diagrammet är verkligen "How to Lie with Statistics" i betydligt högre grad är de skalval som man gjort. Sedan menar jag nog att det är hög tid att kritiskt värdera The Economist också precis som man gjort med NYT. (Om inte annat så är den dödstråkig ;-). Man behöver inte falla i korinter bara för att något har stått i "The Economist."

Kommentar från Bengt O., september 15, 2006 05:06 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter