Kommentarer: Ett tips till DN

En annan grej som jag tycker är bra är det här med RSS. DN har ju ganska många sådana flöden (se här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=602&a=89777), men inte för sina bloggar, vilket är väldigt synd. Det är dessutom liten förvirrande när webbläsaren (i alla fall Firefox och Internet Explorer 7) på sidan för ledarbloggen "känner igen" ett flöde och säger att man kan prenumerera på sidan, men när man verkligen gör det så är det istället förstasidans toppnyheter man får. Inte så bra.

Kommentar från Erik, juli 18, 2006 11:50 FM

Bra "rutet". Angående denna DN:s ovilja att interagera med sina läsare skrev jag en kommentar för några månader sedan om Wifstrands attitydproblem: http://www.podradio.nu/blogg/2006/05/dn-nya-medier-falskt/

Kommentar från Rasmus, juli 18, 2006 01:37 EM

Tyvärr kan vi inte enkelt lägga in länkar i text i vårt publiceringssystem just nu. Det låter kanske fånigt, men vi har haft som utgångspunkt att alla texter i våra mycket omfattande system ska vara rena texter utan html. Men vi ska försöka fixa det för våra bloggar framöver.
Däremot kunde vi ordna ett RSS-flöde redan idag. Det finner ni här:
http://www.dn.se/val06-blogg-rss
Nils Öhman, DN

Kommentar från Nils Öhman, juli 18, 2006 01:59 EM

Tack Nils / DN! Alltid något ... !

Kommentar från Jonas, juli 20, 2006 07:01 FM

Nils Öhmans svar är en smula avslöjande -- för Jonas Söderström. Om Jonas nu hade kostat på sig ett enkelt telefonsamtal, eller en mail, till DN och frågat varför de inte länkar, så hade han fått det enkla svar vi just har läst. Men så enkelt ska det tydligen inte vara. Ska jag gissa? Därför att Jonas då får mindre exponering? Ja, troligen. Genom att skriva litet småelakt och trendigt och anti-draken-DN-aktigt, så kan Jonas exponera sig själv och sin blogg lite mer. Det kan i och för sig synas som en bagatell. Men i den lilla gesten avslöjas ofta de stora principiella skeendena (något som det grekiska biografiförfattaren Plutarchos påpekade redan på 120-talet). I det här fallet att medievärldens självpromoveringsmekanismer är svåra att motstå även för dem som är kritiska mot mediamaktens mekanismer. Jan Guillou var inne på något liknande i sitt tal på Pride-festivalen nyligen. Han menade att folk hoppar på honom offentligt av det enkla skälet att de vill bli uppmärksammade. Är det så enkelt att Jonas hoppar på DN-draken därför att han vill synas, inte för att han vill få upplyst om varför dom inte länkar? Det vore intressant att få höra Jonas ärliga mening om den saken.
Med vänliga hälsningar,
Thomas

Kommentar från Thomas, augusti 3, 2006 11:34 EM

Hej Thomas! Du har alldeles rätt i att bloggare oftare borde anstränga sig lite mer, faktiskt prata med folk, göra intervjuer. Det gäller mig också. Bloggmediet kan också göra det lite för enkelt att publicera sig ibland – att snabbt hamra ner en kaxig kommentar, och slänga upp, särskilt när man känner sig provocerad. Sånt har jag också gjort.

Men just i det här fallet ångrar jag inte alls att jag skrev vad jag skrev. Ångrar jag något är det att jag lät mig nöja med en mycket svag ”förklaring”/ursäkt – att skylla på ”systemet”.

DN har publiceringssystemet Polopoly, som inte har några problem med att hantera länkar. Det kan inte i första hand vara ett tekniskt problem; felet ligger i någon sorts publiceringspolicy eller filosofi kring vad man har nätet till.

Jag skulle naturligtvis kunna lyfta luren och säga till Nils Öhman (som råkar vara – fortfarande, hoppas jag! – min vän sedan lång tid) och säga åt honom att "jag tycker att ni borde ha länkar". Men jag vill säga det publikt – av tre skäl.
- Jag vill att det ska bli ett "publikare" tryck på DN.
- Och jag vill få andra media (för många andra är skyldiga till samma brist) att förstå frågan, och frångå sin snåla inställning till länkar.
- Och jag vill öppna upp för att andra ska kunna korrigera eller kommentera mig

Hade jag ringt Nils, och fått svaret den vägen, så borde jag ha bloggat i alla fall. Av samma ovanstående skäl.

Skriver man publikt finns det väl alltid ett mått av självpromovering i det. Lite elakt kunde jag ju fråga varför du inte mejlat mig och frågat – är det så att du vill exponera din egen blogg? Men missförstå mig rätt: jag tycker det ÄR bättre att du kommenterar, och vi har en öppen debatt! Det ger ju andra chansen att också hoppa in. (En annan gång när jag lät mig provoceras och skälde på DN - http://kornet.nu/blindhona/arkiv/001301.html - fick jag mest bara stryk. Dålig självpromovering, typ ...)

(Öppen självpromotion gör jag definitivt också ibland; oftast om jag skrivit något på annat håll eller om föreläsningar eller seminarier jag ska hålla.)

Så tack för att du tog upp frågan! Hoppas det har givit någon klarhet.

vänliga hälsningar, Jonas

PS: Din/er biomedicinblogg kan jag inte riktigt bedöma, men den ger ett mycket trovärdigt och seriöst intryck.

Kommentar från jonas, augusti 4, 2006 02:12 EM

"Lite elakt kunde jag ju fråga varför du inte mejlat mig och frågat – är det så att du vill exponera din egen blogg?"

Nej, det är inte alls elakt att fråga. Visst har du delvist rätt: jag vill naturligtvis göra vår egen Köpenhamns-geekblogg mer synlig. Och det var kanske en lite smula orättvist kritik just i ditt fall.

Min irritation handlar nog mer om den allmänna tendensen bland (svenska?) blogggskribenter att uppfatta sig själva som ett proggigt vi-kollektiv av Goda Davidar som heroiskt motsätter sig den Goliatska Etablerade Mediamaskinen.

Dvs. inga är så kåta på makt som tidningsjournalister, inga har så grundläggande missförstått bloggsubkulturen som tidningsjournalister, etc.

Omvänt stryker man gärna andra bloggskribenter medhårs. Det är "vi" blogggare mot "dom" på tidningarna/TV/radion.

Jag säger inte att du kör med på den där svart-vita mediala världsbilden. Men det var hursomhelst den jag hade liggande som tolkningshorisont när jag läste din post och det smittade nog av sig på min bedömning.

Kommentar från Thomas, augusti 4, 2006 09:47 EM

Jag måste erkänna att jag gjort mig skyldig till precis den där förmätenheten du skriver om. I ett annat sammanhang. Återkommer med bikt...

Kommentar från Jonas, augusti 5, 2006 08:27 FM

I just love confessions -- väntar ivrigt ...

Kommentar från Thomas, augusti 5, 2006 10:27 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter