Kommentarer: Fler om ett allt stelare samhälle

Visst är det så, men mottrenden kommer, diletanternas återkomst kommer att glädja alla de som håller på att tröttna på konceptualiserade varumärken, köpcentrum etc. Själv saknar jag min Toyota Prius, den första modellen som var något så unikt som en bil där ingenjörerna fått jobba ifred för designers och marknadsförare. Den hade en sträv charm och hög funktionaliet som den Prius de säljer idag saknar.

Kommentar från Pär Bygdeson, juni 16, 2006 01:44 EM

Helt rätt det du skriver, men inte bara kreativitet krävs för snabb och bra utveckling, även fritt tanke- och kunskapsutbyte. När ex skolor ska konkurrera om elever börjar de sannolikt tjyvhålla på goda pedagogiska metoder, etc. etc., och sådant bidrar också till en stagnationspolitik.

Jag anser att den politik som förs just nu i Västvärlden, och som prackas på resten av världen, är en stagnationspolitik, fast det tar en tid innan det blir tydligt. Ser man till historien så har alltid utveckling- fritt tänkande och fritt kunskapsutbyte, och ofta också kulturblandning, gått hand i hand.

Tidigare har jag tänkt mig att ekonomiska problem har tenderat att leda till mer reglering och mer kontroll, och därmed till stagnation. Idag börjar jag undra om det inte är tvärtom, att strypandet av fritt tanke- och kunskapsutbyte (det vi ser idag i den heliga lönsamhetens namn,) tenderar att leda till stagnation och avtagande utveckling, i värsta fall till kulturers undergång eller totala tillbakagång.

Kommentar från Kerstin, juni 18, 2006 01:46 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter