Kommentarer: Bortslösade IT-investeringar i Sverige

Haha, en av de värsta hemsidor jag kan tänka mig är Telias, företaget som jag numer kallar Felia! Den är helt hopplös.

Kommentar från Kerstin, november 30, 2005 11:34 EM

Att jämföra utvecklingsprojekt med löpande produktion är löjligt. När det gäller färdiga produkter (program i låda) har IT-branchen förmodligen betydligt färre fel än Volvo.

En rättvisare jämförelse vore att jämföra med utvecklingen av nya IT-system med utvecklingen av nya bilmodeller. Och då kan man konstatera att det är många bilmodeller som investeras mycket pengar i att utveckla som aldrig når produktion - och som skulle kunna ge upphov till upprörda blogtiser om bortslösade bilinvesteringar.

Att skapa något nytt innebär att prova vägar som sedan visar sig inte leda någonstans. Är det slöseri? Måhända, men man måste inse att det är ett slöseri som inte kan undvikas om något nytt skall skapas.

Visst kan saker göras bättre i IT-branschen. men när inte ens en mycket mogen och konkret bransch som byggbranschen regelmässigt misslyckas med att driva projekt ens i närheten av budgetramarna, så får vi räkna med att det kommer att vara så även i andra branscher som bygger nytt.

Kommentar från Tommy, december 1, 2005 09:52 FM

IBM:s reklam sa det bäst (med reservation för den första raden som kommer fritt ut minnet):
-It says here that the internet is the future of business.
-We have to be on the internet.
-Why?
-It doesn't say
Man har gjort som framgångsrika företagsledare gör. Man har lekt "följa John", och om det är rätt väg att gå blir man prisad av alla och kan vara "en i gänget" medan misslyckandena helst glöms eftersom alla gjort samma dito.

Kommentar från Emil, december 1, 2005 10:16 FM

Att jämföra IT-projekt med utvecklingen av nya bilmodeller är snällt i överkant mot IT-branschen. Bilföretagen tar inte betalt av sina kunder för utvecklingen av sina provmodeller. (Jo, det gör de förstås indirekt, men de utlovar ju dem inte till verkliga kunder som tror att de ska få ett fordon som kan ta dem till X-köping).

Det finns inget som säger att de här IT-projekten skulle handla specifikt om nyutveckling på oprövad mark. De allra flesta handlar förmodligen om alldeles vanliga affärssystem, intranät, databaser av olika slag.

Även byggbranschen gör säkert missar. Men skulle beställarna hävda att 72 % av byggprojekten var misslyckade om man frågade dem? Jag har ytterst svårt att tro det.

Kommentar från Jonas, december 1, 2005 05:22 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter