Kommentarer: Vaksamhetens pris

Tänkte faktiskt på detta igår när jag satt och arbetade och både Adobes automatiska uppdaterare och Windows satta igång med något och krävde min uppmärksamhet. Speciellt säkerhetsuppdateraren i Windows är en pest eftersom men visserligen kan be den komma igen senare - men det ger bara en frist på typ 15 minuter innan den poppar upp och frågar igen. Och, om man låter den installera säkerhetsuppdateringarna är det nästan alltid så att datorn måste startas om - vilket betyder att alla dokument jag har öppna etc. måste stängas, för att sedan letas upp igen efter omstarten.

Kommentar från Tommy, oktober 23, 2005 02:42 EM

Till Tommy: Det finns absolut ingen anledning att starta om datorn omedelbart efter det att säkerhetspatcharna har installerats (automatiskt och i bakgrunden). Du kan gott vänta tills det passar, t.ex. när du skall gå och lägga dig eller så. Eller är du rädd att "mydoom" eller vad det heter skall smyga sig in just under den lilla tiden mellan installation och omstart? Säg till mig i så fall är du snäll, jag är ganska nyfiken på det här med virus och så och har aldrig lyckats få se något i verkligheten ;-)

Kommentar från Bengt O., oktober 23, 2005 03:19 EM

Till Bengt: vet inte riktigt vad du menade med "se", men det finns en vanlig missuppfattning om att virus vanligen ger sig till känna med något elakt meddelande på skärmen, synligt raderar dina filer eller liknande vandalisering.

Men idag ser du oftast inte ett virus, även om din dator är drabbad. Det håller sig med flit så osynligt som möjligt - men låter pirater delvis ta över dator och utnyttja den för att t ex sända spam eller utföra andra attacker. Poängen är just att attackerna blir svåra att stoppa eller spåra om de görs från ett sådant s.k. "bot-net" av kapade datorer.

Virusskrivarna

Kommentar från jonas, oktober 23, 2005 04:18 EM

"Se" var ju skrivet i raljerande ton. Man vill ju gärna försöka visualisera dessa fruktansvärda monster. Men annars så har ingen beklagat sig och jag har aldrig sett något tecken på att mina datorer kapats av otäckingar. Det finns ju dessutom möjligheter att kontrollera hur processorn används.

Min kommentar var ju egentligen riktad till "Tommy" som tycker det är så besvärligt att starta om datorn. (Är det samme person som menade att det tog en kvart att starta om Windows?) Hos mig går det mycket enkelt: jag behöver bara trycka på en knapp ;-)

Men vad vore livet utan den där pirrande känslan i magen av att fruktansvärda faror lurar bakom hörnet...

Kommentar från Bengt O., oktober 23, 2005 09:36 EM

Någonstans ramlade jag över en uppgift om att IT-support ägnade upp till 70% av sin arbetstid i upp till tre veckor efter en uppdatering till att rätta till alla galenskaper som uppstod efter att man uppdaterat även den enklaste applikation på en stor arbetsplats.

Kommentar från Nisse, oktober 26, 2005 05:54 EM

"Det finns absolut ingen anledning att starta om datorn omedelbart efter det att säkerhetspatcharna har installerats (automatiskt och i bakgrunden). Du kan gott vänta tills det passar, t.ex. när du skall gå och lägga dig eller så."

Efter att patcharna installerats tjater min dator tjatar ouphörligt om att starta om. Det går i och för sig att klicka bort rutan - men tio femton minuter senare är den där igen.

Kommentar från Tommy, oktober 27, 2005 11:05 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter