Kommentarer: Finns det en bloggsvenska?

Jag tror att man kan skriva en Turing-test som skulle kunna avgöra om en text kommer från en blogg eller inte. Den kanske i första hand skulle analysera metainformation men det kanske också är möjligt att själva texten kan ge nog med ledtrådar för att med säg 75%s sannolikhet avgöra om texten kommer från en blogg eller inte.

Kommentar från Lennart, september 4, 2005 05:44 FM

Men vad är ett enskilt inlägg då? En "blopp"?

Kommentar från Tommy, september 4, 2005 08:56 FM

Tommy: Ett enskilt inlägg är väl just ett "blogginlägg"? Det verkar åtminstone rätt väl inarbetat i den svenska bloggosfären, bland annat kanske för att intressant.se/nyligen.se använder det ("blogginlägg" ger 591000 träffar på Google - inte ett jättebra mått men det säger väl någonting om hur använt begreppet är iallafall). "Bloggpost" respektive "bloggtext" är i klar minoritet med ett par hundra träffar var.

Kommentar från Malin, september 4, 2005 11:11 FM

Samma människor som tror att ett inlägg är en blogg tror ofta också att en sajt eller webbsida är "en webb".

Det är obegripligt. Som att kalla en låt "en cd", en artikel "en tidning" eller en cell "en människa".

Kommentar från John E Thelin, september 4, 2005 05:39 EM

Själv kallar jag samlingen för en blogg, och ett inlägg för inlägg. Jag har försökt komma på varför en del använder blogg på det sättet, vilket enligt mig är att både använda det för samlingen av inlägg samt ett enskilt inlägg. Det kanske har något med att göra att de tänker sig en blogg som en spalt i en tidning. "Jag läser alltid Fredriks spalt" innebär samlingen, medan "Har du läst spalten där han nämner Eldkvarn", hänvisar till ett inlägg.

Kommentar från Jon Åslund, september 4, 2005 10:21 EM

Först vill jag tacka för ett bra inlägg, jag kunde inte skrivit det bättre själv. Naturligtvis är det galet att kalla ett enskilt inlägg för en blogg.

En annan styggelse är att verbet blogga spridit sig utanför bloggosfären. I maj skrev Erika Augstinsson att hon skulle blogga loss när hon i själva verket skulle skriva sin krönika till Metro: ( http://k.digitalfarmers.com/blog/arkiv/2005/05/blogga_loss_med/ )

Jon: Hänvisar man inte till krönikan då?

Kommentar från Kal Ström, september 4, 2005 11:28 EM

Håller helt med om att det är småfel att kalla enksilda inlägg för blogg. Men det slog mig att jag inte märkte det när jag läste artikeln i papperstidningen. Det var först efter Jonas påpekande och omläsning som jag kunde konstatera att han hade rätt. Vad nu det säger, mer än att det är ett småfel och inte storfel. Eller så var jag väl helt enkelt förblindad av det faktum att han valde just Jenny på http://fof.se/blogg som ett av tre exempel.

Kommentar från Patric, september 11, 2005 09:56 EM

Nu väntar vi på att någon ska dra slutsatser utifrån hur du stavar "hårdra". Har du något ickeblogg-material med det ordet som vi kan jämföra med? :)

Kommentar från David Hall, september 16, 2005 04:41 EM

Aj! Luggad av en uppmärksam läsare. Nu rättat. Tack.

Kommentar från jonas, september 16, 2005 09:44 EM

Apropå korrekt namngivning av blogginlägg kan det noteras att DN idag använder ordet "kapitel":

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=463293

Kommentar från Fredrik, september 17, 2005 06:30 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter