Kommentarer: Sockertoppen nådd?

Du säger att enbart fakta inte räcker eller duger. Så är det nog. Vi är flockdjur, och allt som gör att vår tillhörighet till flocken hotas påverkar också vårt beteende. Vi vill inte uppfattas som suspekta i andras ögen.

Här anar jag att massmedia är en effektiv kanal. Det får mig att assiciera till den förhoppningen du framhöll på Bloggforum om att bloggar och andra personliga kanaler för kommunikation ska vara med och sätta en slutparentes för den sorts politik som sker i massmedia.

Jag har heller inte läst "The tipping point" men jag får för mig att känslomässiga argument (Det är äckligt med tillsatt socker! Väljer du Andra Partiet så förlorar du allt! ) sprids effektivast genom just massmedia. Och av "kändisar". Började inte miljörörelsen få fart när Björn Gillberg tvättade sina skjortor i gräddersättningsmedlet Prädd på bästa (och enda) sändningstid i tv?

Samtidigt hoppas jag att vi gräsrötter är viktigare i opinionsbildningen än jag vågar tro.

Kommentar från Håkan (hakke), maj 30, 2005 05:23 EM

Socker är ju lite speciellt, eftersom till och med encelliga organismer kan navigera efter en sockergradient... Antagligen ganska hårdkodat i djupet av vår organism att gilla sött...

Kommentar från Simon, maj 30, 2005 09:14 EM

Det fanns en konkret orsak, som just har att göra med långvarigt, men också strategiskt skickligt, arbete av miljöorganisationer.
Massor med lokala miljögrupper hade länge försökt få sin kommun att köpa icke klorblekt papper men fått höra att "nej det finns inte på marknaden". När de vände sig till pappersbruken fick de höra att "det finns ingen som vill ha sånt papper".
Alltså gick miljögruppernas gemensamt via sin riksorganisation, Miljöförbundet, till Kommunförbundet och ställde tillsammans med dem ihop en kundundersökning, frågade alla kommuner om de var intresserade av att köpa icke klorblekt papper. Sen tog man alla ja-svar och gick med detta till pappersbruken. Det minsta av dem, Munkedals bruk var intresserat och började tillverka. Sen var stenen i rullning.
Det var alltså inte "marknaden" som efterfrågade icke klorblekt, det var en folkrörelseorganiserad marknad som gjorde det. Ett helt nytt politiskt koncept?

Kommentar från Jan Wiklund, maj 31, 2005 11:14 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter