Kommentarer: Hölls olympiaden i Fittdalen?

Återigen ett intressant språkinlägg. Hur är det i Sverige med "Lappland"? Ordet "l*pp" är ju nersättande (även från rent etymologisk synpunkt om jag förstått det rätt) och har ju sedan länge ersatts men hur är det med landskapet? Jag talade med en svensk person (och norrlänning) för litet sen och hon menade att man aldrig använder landskapsnamnet nuförtiden.

Egentligen tycker jag det är synd att en del ord skall vara förbjudna. Men om grupper eller individer känner sig kränkta får man ju i första hand rätta sig efter det. Men hur känslig får man vara? n-ordet som Goddard refererar till används ju inom gruppen i fråga och dessutom friskt i modern populärmusik (M&M, Ice Pick osv.) om jag förstått det rätt.

På en av mina tidigare arbetsplatser fick vi skriftlig order från högsta ort (Butros Butros Ghali) att aldrig använda ordet "girls" om kvinnliga kollegor. Nu är det ett ord som jag aldrig använt annat än i positiv och uppskattande mening men svenska damer har bekräftat att man uppfattar "flickor" som diskriminerande - "tjejer" går däremot bra av någon anledning. "Kärring" är ju inte bra men "gubbe" duger bra t.o.m som politiskt slagord. Det är noh säkrast att hålla k-ft-n.

Hälsningar från en nollåtta till en annan.

Kommentar från Bengt O., april 9, 2005 02:32 EM

I sydöstra småland finns en ort som heter Horkoneryd.
Om det sedan på 1500-talet betydde det som det gör idag vet jag ej.
Hälsning från en 046-ing!

Kommentar från Olle B, april 10, 2005 12:43 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter