Kommentarer: Informationsdesign: hur skriver man ett recept?

Jag hamnar ofta i trubbel eftersom jag tar för givet att receptet är sekvensiellt. Jag läser inte igenom hela först, utan börjar tillaga efter att ha läst första meningen. Så efter en stunds tillagande stöter jag på något i receptet som strider mot det jag gjort hittills.

Till exempel: i dag lagade jag mat efter recept, där jag hade i olivolja, rivna morötter och krossade tomater i en stekpanna, varefter jag läste i receptet att det skulle koka under lock. Till stekpannan har jag inget lock, så jag fick diska ur en kastrull och hälla över det i den.

Att det ska vara sekvensiellt tycker jag är självklart. Sedan handlar det förutom om ingredienser och procedur även om vilka redskap man behöver. Lika viktigt som det är att se vilka ingredienser jag behöver är det att se vilka utensilier som man behöver redo.

Vore jag inte vegetarian skulle jag kunna se mig bena ur lammbringan och krafsa ut färsen ur Frankfurterkorvarna, hacka lök och persilja och blanda denna, för att märka att jag inte har något steksnöre. Eller efter att ha slagit på buljongen få en chock av att jag inte kan äta förrän om tre timmar.

Kommentar från Peter Lindberg, mars 28, 2005 06:33 EM

Ha, vad lustigt. Jag har precis skickat iväg ett mejl med ett recept på sardellkex till två vänner inför en gemensam fest.

Även om receptet i kokboken var kort och koncist så valde jag att ändra form, genom att lägga in informationen om mängden av varje vara i själva instruktionen, istället för att skriva av receptet rakt av. Syftet var att få det ännu kortare (jag är av naturen en lagom lat människa) men jag kunde inte låta bli att undra om det samtidigt blev mer eller mindre läsligt. Mindre för att det inte följde standarden, mer för att ingredienserna kom i den ordning de används. I kokboken var de istället ordnade efter mängd, med den största indrediensen först och ett stackars krm kajennpeppar på sladden.

Kommentar från Håkan (hakke), mars 28, 2005 10:52 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter