Kommentarer: Lingvistisk lördag 3: Blanda dubbelt verb i brödet

Undra om de skyddat sin nya namn? Eller får man ens det, om det redan är ett ord som finns i ordlistan?

Kommentar från steffanie, februari 26, 2005 04:55 EM

Klart man får! Varumärket måste dock ha särskiljningsförmåga (t.ex. kan man inte varumärkesregistrera "Bröd" som varumärke). Det får heller inte "vilseleda allmänheten". Frågan är om man verkligen mår bättre med Fazers bröd.

Kommentar från David Pettersson, februari 26, 2005 05:27 EM

Vilken underbar vardagsanalys. Inte undra på att jag står där ibland känner mig förvirrad. (Men margarinet Lätta och apelsinjuicen Må Bra visar att förvirringen sträcker sig bortom bröddisken...)

Kommentar från Håkan (hakke), februari 26, 2005 11:40 EM

mmm, vardagsjournalistik I like.

Kommentar från Andy, mars 2, 2005 03:12 FM

Glassbranschen verkar vara mer inne på adjektiv (har de månne läst HP Lovecraft och överdoserat på adjektiv?), GB har haft en kampanj med t-shirts med ord som syndig osv.

Kommentar från Gustav, mars 3, 2005 12:11 FM

Jag tror att "längtan" var det första brödet i den här trenden nån gång i mitten på 80-talet, men explosionen som gett de flesta av de exempel du visar är mycket ny - högst två år gammal.

Kommentar från John E Thelin, mars 4, 2005 12:06 FM

Jag har länge undrat över just detta fenomen. Jag tog en runda i brödhyllan på närmaste Ica och antecknade intressanta namn. Listan blev väldigt lång. Just Pågens utmärkte sig. Så jag gick hem och skrev ett mail till dem, och frågade hur de gick tillväga för att namnge sina bröd. Hittade denna blogg av bara farten när jag googlade för att hitta Pågens sida. Här är svaret jag fick:

Hej Ylva,

Tack för ditt mail.

Våra produktchefer, kvalitetsansvariga samt vår ateljé är de som många gånger klurar ut vad för namn ett nytt Pågen bröd ska få. Namnet bestäms
inte med än gång utan först så ska man provsmaka, dofta och titta på brödet så att brödet får just det namn som passar det allra bäst.

Ibland så tar man till andra vägar genom t.ex att låta slumpvist utvalda personer få smaka på det nya brödet. De får sen ge förslag på ett namn och ibland så får de välja mellan olika namn som redan är framtagna.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga. Känn dig alltid varmt välkommen att höra av dig till oss.


Med Vänlig Hälsning,

Susanne Wiborn - med mjöl på fingrarna
Konsumentforum
Pågen AB

Kommentar från Ylva, september 29, 2006 04:58 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter