Kommentarer: Manga och bilderna av små flickor

Själv ser jag på väldigt mycket anime, och BESM-stilen (Big Eyes, Small Mouths) är faktiskt inte så allomfattande som man tror. I de mer "vuxna" serierna är karaktärer betydligt mer realistiskt ritade. I Witch Hunter Robin är Robin runt 15 år, men ändå väldigt välritad och definitivt vuxen till utseendet. Exempel: http://www.planetzot.com/images/whr/anime_whr_23.jpg

Big Eyes, Small Mouths är även namnet på ett action-rollspel som inte helt oväntat är i anime-stil, men en massa inspiration direkt från välkända serier.

Kommentar från Johan Svensson, oktober 11, 2004 03:29 EM

Johan: vet du något om hur vanliga / spridda / stora de andra formerna är, i jämförelse? Är det en slump att jag ser mest BESM, eller beror det på att jag irriterar mig just på den?

Kommentar från Jonas, oktober 11, 2004 03:48 EM

Jag har faktiskt inte tänkt på det förr, men det verkar som om BESM-stilen har minskat rätt ordentligt sen mitten av 90-talet.

De serier som är mest kända i Sverige borde vara Dragonball Z och Sailor Moon, och de är bägge inriktade mot lägre tonåren. Jag har för mig att bägge serierna ursprungligen är från mitten av 90-talet. Bägge serierna är arketyper av BESM. :-)

Naruto är en modernare serie (2002), med ungefär samma målgrupp som DBZ: http://www.animate-usa.com/HTML/IMAGES/PRINTS/NARUTO.jpg

Det tidigaste jag minns som definitivt tog ett steg ifrån BESM-stilen var Masamune Shirows "Ghost in the Shell" från 1995. De kvinnliga karaktärerna är mycket mer individuellt tecknade och det är mer än bara frisyr, hårfärg och ögonfärg som skiljer sig åt. GitS fick en ny spinoff-serie (GitS: Stand Alone Complex) där händelserna i filmen aldrig inträffade, och nyss släpptes en andra film som utspelar sig i SAC-världen.

Kusanagi, 1995: http://www.point-blank.cc/reviews/gits/gits_kusanagi.gif
Kusanagi, 2002: http://minghong.dyndns.org:8080/Shared/gits/motoko.png

Här i väst är det fortfarande vanligt med "tecknat = barnprogram". I Japan finns det anime från alla genrer man kan tänka sig, från actionkomedier till draman och precis allting annat som finns som vanliga spelfilmer också.

Fast det är trevligt att se att anime blir mer känt här också, även om det huvudsakligen är "barnserierna" som fått utrymme i mainstream-media än så länge. Spirited Away gick rentav på bio, och den slår det mesta Disney har presterat de senaste åren.

Kommentar från Johan Svensson, oktober 11, 2004 04:43 EM

Du har kommit för sent. Invigningen var själva grejen då kidsen kunde få skapa själva och japanska ambassadören stor på trappan där inne och sjöng svensk barnvisor.

Kommentar från Chadie, oktober 11, 2004 07:12 EM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter