Kommentarer: Ny artikel På Kornet: IKEA, the movie, eller:
Gränssnitt är bäst på bio

Dundertext!

Kommentar från gudmundson, oktober 3, 2004 11:24 EM

Riktigt kul text. Jobbade själv med ett produktionsplaneringssystem som vi ville göra som Tetris -- ordern kommer in med alla sina resursbehov, och så får man snabbt flytta den fram och tillbaka över olika dagar för att se var den skulle kunna produceras...

Kommentar från Simon, oktober 4, 2004 09:10 FM

Måste säga att mitt favorit-bio-gränssnitt är det från Jurassic Park när lilla tjejen får upp ett 3D-gränssnitt med flytande plattor sammanbundna med streck och utbrister i ett "This is a UNIX system. I KNOW this!". Otroligt roligt:)

Kommentar från Björn, oktober 4, 2004 10:19 FM

Simon: "som vi ville göra" ... det innebär att ni inte fick göra det så, antar jag?

Kommentar från Jonas, oktober 4, 2004 10:35 FM

Underhållande och tänkvärd läsning. Ett exempel som jag kommer att tänka på när det gäller gränssnitt och biofilm:
Jag gillar när Jim Carrey, iklädd rollen som Gud (Bruce den Allsmäktige), tar hand om önskningar via en gudomlig mailklient och det rasslar in miljotals mail i mailboxen. Ikonerna är gulliga och kommandon och funktioner är ersatts med religösa termer. "You have 15.000.000 unanswerd prayers in your mailbox." (Undrans hur mycket som är SPAM) Ett stort räkneverk snurrar fram siffrorna i hög hastighet! Man kan leva sig in i situationen som Gud med ett mailkonto:)
p.s. Sen är det ju ganska käckt, tycker jag, med laddstaplar (preloaders) som täcker hela skärmen. Outlook 2003 är ju så urbota tråkigt med sin lilla procenttext: "Send/receive messages 66%"...

Kommentar från Jan Bidner, oktober 4, 2004 01:34 EM

Huvudet på spiken!
Jag satt och tänkte på intranätet på mitt jobb. Hopplöst gränsnitt, man hittar ingenting och alla rutor behöver skrollas för att kunna se allt.
Enkelhet och överskådlighet vill jag ha. Och visst blir man på gott humör av att se på vackra saker.
Det är därför jag kör Mac och Apple-program ;-)

Kommentar från Terhi, oktober 17, 2004 03:35 EM

TV-serien 24 har allt man kan önska sig!

Alla funktioner, gps, personakter, hemliga info, dna-profiler, you name IT!
Allt finns, allt finns blixtsnabbt och alla hittar alltid allting. Min drömtillvaro!

Ha det gott, leta väl...

Björn

Kommentar från Björn Molin, januari 3, 2005 02:01 FM

Kul läsning Jonas!
Jag tycker det var lite gulligt gränssnitt för mejlandet i filmen "You got mail". När Tom Hanks och Meg Ryan mejlade till varandra så dök jättekuvert upp som täckte nästan hela skärmen och en om möjligt ännu större text talade om att de fått mejl.

Det skulle vara läckert (eller läskigt) att komma till jobbet och sätta på igång datorn och få upp en sån där interaktiv hologramfilm som gränssnitt mot allt man behövde på jobbet.

Kommentar från Micis, augusti 16, 2005 01:39 EM

Bra text, och tyvärr en sanning för fler företag än vad som är hälsosamt för användarnas mentala hälsa.

Jag jobbar själv med utveckling på IKEA IT och har haft den tvivelaktiga förmånen att observera processen bakom det gränssnitt som i dag finns på säljdiskarna.

Nåja, det är i alla fall ett steg i rätt riktning.
Det vill säga från det dos-doftande och teckenbaserade alt-F12-B-och-sedan-tab-två-gånger-escape-enter som användes tidigare...

Kommentar från Lasse, september 27, 2005 10:42 FM

Som så många sagt, riktigt kul artikel! En tanke: egentligen borde det väl kräva lika mycket arbete att bygga otrevliga system som trevliga...?

Mitt favoritfilmgränssnitt är det holografiska Tom Cruise använder i Minority Report. Jag gillar tanken på att kunna slippa tangentbord och muspekare och skärm och annat som tar plats och bara ha en liten projektor i hörnet som gör en del av rummet till gränssnitt. Och tänk så bra för hälsan att kunna röra på sig medan man arbetar med datorn... :) Inga problem med musarm då inte.

Kommentar från Kathrine, april 6, 2006 02:40 EM

Favoritfilmgränssnitt? Ja, kanske inte gränssnittet i sig, men en favorit är i "Påtaglig fara" när Jack Ryan (Harrison Ford) ser texten försvinna ur dokumenten han har uppe på skärmen, för att skurken raderar dom från disken. TUR att han hann trycka på printknappen och få ut bevisen i väldigt inkriminerande/bindande pappersformat.

Jurassic Park hade Apple-burkar med banbrytande unix-gränssnitt... hm, luktar det inte lite kommande OS-X-prototyp med kodnamn T-Rex eller Velociraptor?! Skämt åsido sägs det att det är en fiktiv grafisk filhanterare från SGI och som faktiskt blev implementerad i efterdyningarna av filmen.

Det som jag tror hindrar utvecklingen av gränssnitt är att folk har svårt för förändringar. Till och med förändringar till det bättre. "Jag har ju alltid gjort så här", ni vet.

Tänka lite utanför ramarna, nyskapande - det skulle nog behövas, men det svåra är nog fortfarande acceptansen. En kul och lite annorlunda variant, med berömvärda sideffekter - http://research.microsoft.com/asirra/

Kommentar från Ola, mars 8, 2007 11:36 FM

Skriv en egen kommentar:
Namn:


Mejladress:


URL (webblog, hemsida etc):
Webadresser i ditt inlägg blir automatiskt länkar om du skriver dem som http://www.url.com


Kommentar:


Kom ihåg personuppgifter